Logo
  • Nieuws
  • 8 juli 2010
  • Manon Schuttrups

UWV gaat langdurig werkloze (eindelijk) dwingen tot sollicitaties

Langdurig werklozen worden door uitkeringsinstantie UWV gedwongen te solliciteren op een baan die ver onder hun niveau ligt.

Beeld UWV gaat langdurig werkloze (eindelijk) dwingen tot sollicitaties

Als sinds 1 juli 2009 mag UWV werklozen verplichten te solliciteren onder het niveau van hun vorige baan of opleiding, maar deed dit nog niet vanwege de crisis.

“Nu de ergste crisis achter de rug lijkt, gaan we ons meer richten op mensen die langer dan een jaar werkloos zijn,” zegt een woordvoerder. Vanwege de grote toestroom van werklozen is UWV daar niet eerder aan toegekomen.

 

Wet toepassen nu arbeidsmarkt weer aantrekt

De verwachting was dat het UWV per jaar vijfduizend langdurig werklozen een baan onder hun niveau zou aanbieden. En dat dit in een kwart van de gevallen tot een vaste baan zou leiden.

Dat de wet niet wordt gebruikt, betekent volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid niet dat deze zinloos is. “Het is een stok achter de deur die van pas kan komen nu de arbeidsmarkt weer aantrekt,”aldus een woordvoerder.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.