Logo
  • Nieuws
  • 17 maart 2009
  • Lianne Bouman

Toch ontslagvergoeding in proeftijd?

Juristen menen dat in sommige gevallen werknemers in hun proeftijd recht op een vergoeding hebben. Jurist Ganeshi meldt dat op het online juristenkantoor Belontslaglijn.nl. Volgens hem laten werknemers zich afschrikken door de officiële formulering dat hun contract in de proeftijd zonder opgave van reden kan worden ontbonden.

Beeld Toch ontslagvergoeding in proeftijd?

Ganeshi stelt echter dat werknemers, als zij daar om vragen, altijd recht hebben op een schriftelijke verklaring over de aanleiding voor hun ontslag.

 

Discriminerende redenen

Als een werkgever een medewerker tijdens de proeftijd ontslaat om redenen die strijdig zijn met het discriminatieverbod, kan het ontslag volgens Ganeshi door de rechter worden vernietigd en worden teruggedraaid.

 

Goed werkgeverschap

Volgens de jurist zal de rechter een ontslag in de proeftijd op grond van bedrijfseconomische redenen in de regel als rechtsgeldig beschouwen. De omstandigheden waaronder het ontslag plaatsvinden, kan voor de rechter aanleiding zijn voor het toekennen van een vergoeding. Dit is het geval wanneer het ontslag in strijd is met de beginselen van goed werkgeverschap.

 

Tip

Een proeftijd is alleen geldig als de werkgever en werknemer deze schriftelijk zijn overeengekomen. Een proeftijd moet voor beide partijen gelijk zijn. Bij arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd is de maximale duur van de proeftijd afhankelijk van de duur van de arbeidsovereenkomst: een maand bij een contract korter dan twee jaar en twee maanden bij een contract van twee jaar of langer.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.