Logo
  • Nieuws
  • 17 februari 2015
  • Hilal Dilmac
  • Bron: Ing.nl

Social media steeds vaker reden voor ontslag

Social media is steeds vaker de bron voor het ontslag van werknemers. Dit blijkt uit gegevens van rechtsbijstandverzekeraar DAS over 2014. “We zien al wat langer de trend dat negatieve uitlatingen van werknemers in social media een reden kunnen zijn voor ontslag op staande voet,” aldus Olav Wagenaar van DAS . “Voor een medewerker kan dat vervelende gevolgen hebben. Bij ontslag op staande voet vervalt bijvoorbeeld het recht op een ww-uitkering.”

 

Hij vervolgt: “Bij ontslag op staande voet moet je het wel heel bont gemaakt hebben. Als er al onenigheid is met een werknemer en hij of zij gaat in social media nog een keer over de schreef, kan dat wel de druppel zijn. Een tweet of post is dan op zichzelf geen reden voor ontslag, maar het hoort bij de optelsom van iemands gedrag. De relatie tussen werkgever en werknemer kan dan zo erg verstoord zijn geraakt dat de rechter ontslag toestaat. In de proeftijd kan een werkgever gemakkelijk iemand ontslaan. Als er sprake is van een vast contract ligt dit wat ingewikkelder.”.

Social media protocol

DAS behandelde in 2014 bijna 26.000 arbeidszaken. “Daar zitten veel ontslagkwesties tussen”, vertelt Wagenaar. Hij adviseert werkgevers om te zorgen dat er een internet- en social media protocol is. Ook adviseert hij dat het beter is netjes te blijven op social media. Dit geldt ook voor werknemers die zich ziekmelden, maar geen ziektepatroon vertonen. Hiermee moet ook opgepast worden.

Alles wat je op internet zet, gaat niet meer weg, benadrukt Wagenaar. Het Europees Hof heeft in 2014 wel bepaald dat mensen het recht hebben om op internet ‘vergeten’ te worden. Het is mogelijk om bij Google een verzoek te doen om onvindbaar te worden. “Maar dat doe je pas als je weet dat ergens iets staat waar je niet blij mee bent. Beter is daarom: denk goed na wat je doet. Opmerkingen op internet zijn nooit vluchtig. Het kan je blijven achtervolgen.”

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.