Logo
  • Nieuws
  • 22 december 2010
  • mr I. van de Pas, De Voort Hermes De Bont Advocaten

Pas op bij creatief omgaan met sociaal plan

Met een sociaal plan kan de werkgever voorkomen dat elke individuele werknemer naar de rechter stapt en een kennelijk onredelijke ontslagprocedure opstart. Maar dan moet dit plan wel goed opgesteld zijn.

Beeld Pas op bij creatief omgaan met sociaal plan

ASR heeft in 2008 de functie van accountmanager opgeheven. Door dit besluit heeft de verzekeraar 130 accountmanagers te veel. Tegelijkertijd heeft ASR een nieuwe functie van accountmanager in het leven geroepen.

 

Nieuwe functie-eisen

Er is een sociaal plan van toepassing op de reorganisatie waarin staat dat indien er sprake is van een sterk gewijzigde functie, de werkgever moet beoordelen of de werknemer binnen zes maanden kan voldoen aan de nieuwe functie-eisen. Dit heeft ASR echter niet gedaan.

 

Wel heeft ASR de werknemers in gelegenheid gesteld om te solliciteren. Een aantal werknemers moeten toch afvloeien. In deze zaak wordt de ontbinding van de arbeidsovereenkomst voor één werknemer gevraagd.

 

Ontbindingsverzoek afgewezen

De kantonrechter wijst het ontbindingsverzoek af. ASR heeft volgens de rechter het sociaal plan niet juist toegepast. Zij heeft immers niet onderzocht of betrokken werknemers binnen zes maanden zouden kunnen voldoen aan de nieuwe functie-eisen. De wijze waarop ASR de reorganisatie doordrukt is ter ontduiking van het afspiegelingsbeginsel.

Tip

De ondernemingsraad moet alert zijn op creatieve manieren waarop een reorganisatie wordt vormgegeven. Door het creëren van nieuwe functies en het ‘lukraak’ plaatsen van boventallige werknemers op die functie, is sprake van ontduiking van het afspiegelingsbeginsel.

 

Kantonrechter Utrecht, 20 oktober 2010, LJN BO1408

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.