Logo
  • Nieuws
  • 6 juni 2012
  • Lianne Bouman

Overstappen naar concurrent is lekgevoelig

Het bedrijfsleven neemt vooralsnog vooral preventiemaatregelen als het gaat om risico’s, zoals ziekteverzuim, brand en schade. Bedrijven onderschatten echter het risico van de schade door het weglekken van bedrijfsgevoelige informatie. Veel van deze informatie verdwijnt als werknemers naar een andere werkgever vertrekken.

Beeld Overstappen naar concurrent is lekgevoelig

Zes op de tien bedrijven beschikt over bedrijfsgevoelige informatie. Bij circa 10.000 Nederlandse bedrijven is de afgelopen vijf jaar ongewenst gevoelige informatie op straat komen te liggen. Niet alleen staat de continuïteit van het bedrijf hierdoor op het spel, het kost het bedrijfsleven jaarlijks circa € 115 miljoen. Verzekeren is niet altijd de oplossing. Bijna de helft van de bedrijven die hiermee te maken heeft gehad, geeft aan dat de invloed van het lekken van informatie (zeer) nadelig heeft uitgepakt. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Nationale-Nederlanden.

 

Overstappen naar concurrent

Meestal komt bedrijfsgevoelige informatie naar buiten doordat medewerkers overstappen naar een concurrent (58 procent). Een positieverbetering bij een andere werkgever drijft werknemers er namelijk toe om bedrijfsgevoelige informatie door te spelen. Daarnaast worden slordig gedrag (31 procent), diefstal (17 procent) en onoplettendheid (11 procent) als oorzaken genoemd voor het op straat liggen van gevoelige gegevens.

 

Uit het onderzoek blijkt dat maar weinig bedrijven (40 procent) hun werknemers een geheimhoudingsverklaring en/of concurrentiebeding laat tekenen in een poging bedrijfsgevoelige informatie veilig te stellen. Ook blijkt dat meer dan de helft van de bedrijven belangrijke papieren niet achter slot en grendel bewaart. Het risico hiervan wordt door 28 procent van de bedrijven onderkend. Zij noemen het laten slingeren van documenten in de top 5 van belangrijkste risico’s voor het weglekken van bedrijfsgevoelige informatie.

 

Top 5 oorzaken lekken

  • Een inbraak in het ICT-systeem (48 procent).
  • Het rondslingeren van belangrijke documenten.
  • Het naar huis sturen van bestanden door medewerkers via e-mail (27 procent).
  • Het kopiëren van belangrijke documenten (26 procent).
  • Het versturen van onbeveiligde e-mails en bestanden (26 procent).

 

Nota bene

De grootste schades die bedrijven vrezen bij het weglekken van bedrijfsgevoelige informatie is omzetverlies door klanten die weglopen of het verliezen van de unieke positie op de markt.



Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.