Logo
  • Nieuws
  • 3 maart 2009
  • Tom Dobber

Landelijk netwerk mobiliteitscentra een feit

Werklozen en personeel dat werkloos dreigt te raken, kunnen in het hele land terecht bij een netwerk van mobiliteitscentra. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid opende onlangs het 33e mobiliteitscentrum in Leeuwarden. Daarmee werd het landelijk netwerk een feit.

Beeld Landelijk netwerk mobiliteitscentra een feit

Volgens minister Donner moet het antwoord op de crisis gevonden worden in arbeidsmobiliteit, het van werk-naar-werk-begeleiden, scholing, omscholing en nieuwe zekerheden en flexibiliteit.  

 

Massaontslag

Onlangs publiceerde de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid een onderzoek naar de ervaring met eerdere perioden van massaontslag. Daaruit blijkt dat van de werknemers die aan het begin van deze eeuw door massaontslag hun baan verloren, er twee op de drie binnen een half jaar weer een nieuwe baan hadden. Het onderzoek laat zien dat wie snel na aankondiging van zijn ontslag overstapt naar een andere reguliere baan, de beste kans heeft aan het werk te blijven en er eventueel in inkomen op vooruit te gaan. Ook werknemers die snel een tijdelijke baan vinden, bijvoorbeeld via een uitzend- of detacheringsbureau, hebben meer kans een nieuwe reguliere baan te vinden, en te houden, dan werknemers die niet meteen aan het werk gaan maar eerst een tijd zijn aangewezen op een werkloosheidsuitkering. Volgens minister Donner bevestigt de ervaring met de mobiliteitscentra dat beeld.

Mobiliteitscentra
In de mobiliteitscentra worden mensen die door de economische crisis met ontslag worden bedreigd zo snel mogelijk aan een nieuwe functie geholpen. Dat kan binnen de eigen sector bij de werkgevers waar nog wel vacatures zijn, maar ook – zo nodig met behulp van omscholing – in andere sectoren. Er zijn immers ook nog veel vacatures te vervullen. Ook ondersteunen mobiliteitscentra bedrijven die van werktijdverkorting gebruik maken bij het scholen en detacheren van personeel. In de mobiliteitscentra werken organisaties als UWV werkbedrijf, gemeente, werkgevers en scholingsinstellingen samen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.