Logo
  • Nieuws
  • 17 februari 2009
  • Janine Bosma

‘HR-managers zouden personeel tegen het licht moeten houden’

Nu er gedwongen rustige tijden aanbreken, doen HR-managers er volgens HRM-strateeg Ludwig Hoeksema van adviesbureau Berenschot goed aan het huidige personeel scherp tegen het licht te houden. Dit zegt hij in het februarinummer van HR Strategie.

Beeld ‘HR-managers zouden personeel tegen het licht moeten houden’

“Door de economische hausse is er veel ad hoc georganiseerd, waardoor het nu hoog tijd wordt te kijken naar de opbouw van het bedrijf: wat zijn de strategisch belangrijke functies en worden die op dit moment intern ingevuld?”

 

Externe specialisten

“Door de drukte van de afgelopen jaren hebben nogal wat bedrijven belangrijke regiefuncties uit handen gegeven aan externe specialisten. Dat maakt een organisatie absoluut kwetsbaar. Daarnaast is er ook aantoonbaar minder geïnvesteerd in de uitvoeringskant, waar veelal de werknemers met lange dienstverbanden zitten. Die hebben op dit moment door de crisis minder te doen, dus als ik HR-manager was zou mijn dagelijkse zorg allereerst naar die bulkfuncties uitgaan. Daar moet je eventuele krimp snel, fatsoenlijk en transparant regelen. Daarnaast zou ik serieus kijken naar de mogelijkheid om externe specialisten, die nu overal aan de deur worden gezet, vast in dienst te nemen.”

 

Overzicht

Volgens Hoeksema weten de meeste bedrijven wel wie waar zit binnen de organisatie, maar overzien ze het geheel niet goed. Welke delen van het bedrijf zijn het meest flexibel en waar dreigt de rek uit te gaan? “Zulke informatie is cruciaal om strategische verandering teweeg te kunnen brengen, maar in veel bedrijven is die lastig boven tafel te halen. Sommige data zitten in het supply chain management systeem voor de inhuur van  externen, andere weer in het personeelsinformatiesysteem of in het financiële systeem.”

 

Gigantisch arbeidsmarktprobleem

Wanneer de sterktes en zwaktes van de personeelsorganisatie scherp in kaart zijn, kan ook veel nauwkeuriger worden bepaald waar – in geval van gedwongen ontslagen – de klappen nog het beste kunnen vallen. En het is de vraag of die afweging nu wel goed kan worden gemaakt. Hoeksema vreest in ieder geval dat veel bedrijven ‘een gigantisch arbeidsmarktprobleem’ zullen hebben als de economie weer aantrekt. “De tekorten aan hoogopgeleid personeel waar veel bedrijven de afgelopen jaren mee kampten, spelen na deze crisis weer op, maar dan met een factor 10.”

 

Tip

Hoeksema heeft nog wel een tip voor wie wil besparen op de personeelskosten: zet het mes in de budgetten voor luxe, conceptuele, zelf-gerichte managementopleidingen. Ja, óók op HRM-gebied.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.