Logo
  • Nieuws
  • 8 september 2009
  • Erik de Groot

Hogere salariseisen bij verhoging AOW-leeftijd

De plannen tot een verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar leiden tot felle discussies tussen werknemers- en werkgeversorganisaties. Afgelopen zaterdag stelde FNV federatiebestuurder Wilna Wind; “Als de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar doorgaat, komt de rekening van deze verhoging op tafel bij de werkgevers te liggen.” De FNV meldt dat de verhoging zal leiden tot hogere salariseisen van de vakbond. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland noemen deze opstelling ‘schandalig’.

Beeld Hogere salariseisen bij verhoging AOW-leeftijd

Het nieuwe voorstel om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar moet het kabinet 4 miljard euro per jaar opleveren. FNV-voorzitter Agnes Jongerius noemde dit een ordinaire bezuiniging die onnodig en oneerlijk is. Als alternatieven noemt het FNV het verhogen van de arbeidsparticipatie, het schrappen van de fiscale hypotheekaftrek en hogere belastingen op topsalarissen. Verhoging van de AOW-leeftijd blijft volgens het FNV onbespreekbaar. Het CNV is bereid tot iets meer concessies, het is van mening dat hoewel het voorlopig nog een stap te ver gaat om de AOW-leeftijd te verhogen dit wel in beeld komt wanneer alle alternatieven zijn uitgewerkt.

 

Werkgeversorganisaties

De werkgeversorganisaties vindt het in een reactie verwonderlijk dat een partij die tot geen enkele concessie in de AOW-discussie bereid is met dergelijke eisen durft te komen. Zeker in deze economisch slechte tijden waarin de werkgelegenheid toch al achteruit holt kan deze opstelling van het FNV op weinig bijval rekenen van de werkgeversorganisaties.

 

Het FNV heeft nog tot 1 oktober de tijd om samen met haar sociale partners tot een alternatief te komen. Of een echt akkoord voor die datum wordt bereikt is nog maar zeer de vraag. Het belangrijkste alternatief dat de FNV aandroeg, de afschaffing van de fiscale hypotheekaftrek, lijkt in deze tijden zeer onwaarschijnlijk.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.