Logo
  • Nieuws
  • 4 oktober 2010
  • Lianne Bouman

FVP stopt met bijdrage pensioenopbouw WW’ers

Per 1 januari 2011 eindigt de instroom van WW’ers in de FVP bijdrageregeling. Belangrijkste reden voor dit besluit is het verwachte negatieve effect op de toekomstige vermogensontwikkeling van Stichting Financiering Voortzetting Pensioenverzekering (FVP) door de sterk gestegen instroom van werkloze werknemers in de FVP-regeling.

Beeld FVP stopt met bijdrage pensioenopbouw WW’ers

WW’ers kunnen het pensioen, dat zij via de laatste werkgever hebben opgebouwd, mits zij aan de voorwaarden voldoen, tijdens de werkloosheid met een bijdrage van de Stichting FVP voortzetten.
 

Geen harde garanties

Werknemers, die op of na 1 januari 2011 WW gerechtigd worden, ook als zij 40 jaar of ouder zijn, komen niet meer in aanmerking voor een FVP bijdrageregeling. Voor alle werknemers, die nu WW-gerechtigd zijn of vóór 1 januari 2011 WW-gerechtigd worden, geldt dat de FVP-bijdrage een voorwaardelijk karakter heeft. Er worden dan ook geen harde garanties gegeven. Dit voorwaardelijk karakter geldt des te meer onder de huidige financiële omstandigheden. Zo nodig zal het FVP-bestuur gebruik maken van zijn bevoegdheid om de FVP-bijdrage aan te passen.

 

Pensioenvoorzieningen

De middelen van Stichting FVP worden sinds 1989 gebruikt om de pensioenvoorzieningen

voor werkloze werknemers vanaf 40 jaar voort te zetten. Hieraan zijn voor de

begunstigden geen kosten verbonden. Het bestuur van Stichting FVP bestaat uit vertegenwoordigers van de centrale werkgevers- en werknemersorganisaties. Kantoor FVP van de Sociale Verzekeringsbank voert de regeling uit.
 

Looptijd

Indien een werknemer niet meer onder de werking van FVP valt, moet hij op een andere wijze voor de opbouw van zijn oudedagsvoorziening zorgen. Dit is financieel vaak heel lastig, aangezien er een gebrek aan liquiditeit is bij een WW-uitkering. De werknemer moet namelijk bij deze opbouw gelden opzij zetten. Dat kan via het gewone sparen, maar dat doet hij vanuit zijn netto inkomen. Maakt hij gebruik van lijfrenteproducten, dan kan hij onder omstandigheden gebruik maken van fiscale faciliteiten in de inkomstenbelasting. Een aandachtspunt is dan wel dat de werknemer de looptijd van zijn financiële verplichtingen in de gaten houdt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.