Logo
  • Nieuws
  • 4 maart 2009
  • Tom Dobber

Economie leeft eind 2009 weer op, verwachten topmanagers

Eind 2009 zal de economie weer opleven. Tenminste, dat denkt 32 procent van de topmanagers in West-Europa. Dit blijkt uit een onderzoek dat Executives Online in december 2008 in zeven landen en onder 2000 managers hield.

Beeld Economie leeft eind 2009 weer op, verwachten topmanagers

Het onderzoek wijst uit dat de economische recessie de meeste impact heeft op

personeelswerving (28%), gevolgd door uitvoering/productie (27%). Ook marketing

en sales hebben te lijden, maar wel stukken minder (respectievelijk 10% en 18%).

Bovendien kennen veel bedrijven een vacaturestop (38%), stellen wervingsactiviteiten uit (33%) en verkiezen interim personeel boven aanstellingen in vast dienstverband.

Investeren

Hoewel de recessie bedrijven aanzet tot besparingen op personeel, vindt twintig procent van de respondenten in de Benelux het verstandig om juist nu te investeren en de organisatie in te richten voor wanneer de economie weer aantrekt.

Tip

Hoewel geen enkele recessie hetzelfde is, uit de vorige recessies zijn wel lessen te trekken:

  • Voer een agressief, maar strategisch kostenbeheer
  • Investeer in uw personeel met bijvoorbeeld opleidingen en trainingen

Reorganiseren vanuit HR

De economische neergang en gevolgen van de kredietcrisis zullen ook u als HR manager niet ongemoeid laten. Het is aan te raden om tijdig stil te staan bij de impact hiervan voor uw onderneming en de mogelijkheden om hierop in te spelen. HRpraktijk organiseert het seminar ‘Reorganiseren vanuit HR’.

U krijgt tijdens het seminar antwoord op vragen als: Hoe stel ik een business case samen? Hoe selecteer ik boventallige werknemers (afspiegelingsbeginsel)? Welk tijdspad is reëel in een reorganisatie? Welke mogelijke vergoedingsregelingen zijn er en hoe pas ik deze toe? Hoe hou ik de snelheid in het herstructureringsproject? Welke informatie verstrek ik de OR wel en welke niet? Hoe lang duurt een artikel 25 WOR adviestraject?

Aan het einde van de dag krijgt u verschillende tools mee die u helpen het geleerde direct toe te passen op de werkvloer.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.