Logo
  • Nieuws
  • 28 juli 2010
  • Peter van den Hout

Disfunctioneren belangrijkste reden voor ontslag

De belangrijkste reden voor ontslag is bij mkb-ondernemingen het niet functioneren van een medewerker. Dit blijkt uit onderzoek van De Raadgevers Bedrijfsjuristen, uitgevoerd door TNS NIPO onder 525 ondernemers in het mkb. Overigens verwacht men dit jaar in totaal minder mensen te moeten ontslaan dan in 2009.

Beeld Disfunctioneren belangrijkste reden voor ontslag

Bijna driekwart van de ondernemers (met 2 tot 100 medewerkers) geeft aan ooit wel iemand te hebben ontslagen. Maar liefst in de helft van de gevallen is de reden voor het ontslag het disfunctioneren van een werknemer. Daarnaast spelen zaken als conflicten, een werktekort of een reorganisatie. In de industrie en bouwnijverheid worden vaker dan in andere branches mensen ontslagen vanwege een tekort aan werk (37 procent).

 

Dit jaar minder ontslagen

Door de economische crisis is het aantal ontslagen de afgelopen jaren toegenomen; 32% van de mkb-ondernemers geeft aan in 2009 één of meerdere mensen te hebben ontslagen. Dit jaar lijkt het vooralsnog niet nodig op zo’n grote schaal te ontslaan: 17 procent heeft al iemand ontslagen of verwacht dat nog dit jaar te moeten doen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.