Logo
  • Nieuws
  • 5 november 2013
  • Lianne Bouman

Coulance ontslagdatum stamrecht-bv

Werknemers, die nog gebruik willen maken van de mogelijkheid om bij ontslag een ontslagvergoeding in een stamrecht-onder te brengen, moeten daarvoor hun ontslag uiterlijk 31 december aangezegd krijgen. Dan moet de ontslagdatum wel vόόr of op uiterlijk 30 juni 2014 liggen.

Dat heeft staatssecretaris Frans Weekers van Financiën in de Tweede Kamer verklaart.

In de Kamer en bij vakbond CNV waren zorgen over het afschaffen van deze regeling. Zij stelden dat werknemers bij reorganisaties wel ontslag wordt aangezegd, maar dat de feitelijke ontslagdatum nog niet bekend is. Een aantal werknemers kon daardoor niet of juist wel gebruik maken van genoemde mogelijkheid. Weekers schat in dat er nu voldoende tijd is gecreëerd voor mensen die overwegen hun ontslagvergoeding als koopsom voor een stamrecht aan te wenden. Hiervoor kunnen zij gebruikmaken van een stamrecht-bv, dan wel het stamrecht onderbrengen bij een verzekeraar of bank (stamrechtbanksparen).

Stamrechtvrijstelling

Een stamrecht-bv is een besloten vennootschap, die een ex-werknemer opricht voor het gebruikmaken van stamrechtvrijstelling. De oud-werknemers heeft zo meer zeggenschap over het geld dan wanneer hij via een verzekeraar gebruikmaakt van de stamrechtvrijstelling. De werknemer kan er voor kiezen zijn ontslagvergoeding onder te brengen in een stamrecht-bv. Het voordeel hiervan is dat de bruto ontslagvergoeding als koopsom gebruikt kan worden. Dit geldt overigens ook als de keuze valt op het onderbrengen van een stamrecht bij een verzekeraar of bank..Loonheffing en premie ZVW betaalt de werknemer pas als hij uitkeringen krijgt. Hij kan de belasting- en premieheffing dus uitstellen tot op een later gewenst moment. Dit hoeft echter niet altijd voordelig te zijn. Immers uitstel betekent ook het risico dat t.z.t. belastingtarieven anders zijn en/of meer zorgpremie verschuldigd is.

Staatskas spekken

Vanaf 1 januari 2014 verdwijnt echter de fiscaal gunstige stamrechtfaciliteit (stamrecht-bv – verzekeraar - of bankspaarvariant). Mensen die hun ontslagvergoeding nu in een stamrecht hebben ondergebracht, krijgen de mogelijkheid dit recht eenmalig af te kopen in 2014, waarbij slechts 80 procent van de (afkoop)waarde belast wordt. Het kabinet hoopt daarmee ook de economie een impuls te geven. Naar schatting zit er nu voor zo'n 11 miljard euro in stamrecht-bv's. VVD en PvdA schatten voor de staatskas een opbrengst van 1,2 miljard euro in. Dit zou inhouden dat circa 25 procent van alle bestaande stamrecht-bv’s hiervan gebruik gaat maken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.