Logo
  • Nieuws
  • 20 maart 2013
  • Mariel Hovemann

Vergeten beter te melden: na twee jaar ontslag

Werknemers die weer voor 100 procent aan het werk zijn, worden door hun werkgevers niet volledig beter gemeld met als doel hen na twee jaar te kunnen ontslaan. Dit blijkt uit klachten bij het nieuwe Meldpunt Verzuimbegeleiding zo meldt FNV Bondgenoten.

Beeld Vergeten beter te melden: na twee jaar ontslag

Wie vergeet zich beter te melden, wordt in de bedrijfsadministratie voor 1 procent ziek gehouden. Na een jaar krijgt de werknemer 10 tot 30 procent minder salaris. Na twee jaar kunnen ze worden ontslagen zonder extra kosten.

Volgens FNV Bondgenoten zijn er in de 4 weken dat het Meldpunt bestaat ruim 3.000 meldingen binnengekomen, een groot deel daarvan gaat over dit ‘vergeten’ ziekteverlof.

Eenprocentsroute

"Werkgevers lijken deze eenprocentsroute als nieuwe sluiproute te gebruiken om op een goedkope manier van personeel af te komen", stelt Joyce Mooring van FNV Bondgenoten. "Het brengt mensen echt in de problemen."

Het administratieve ziekmelden gebeurt veelvuldig en op verschillende niveaus. "Mensen zijn amper op de hoogte van deze regel en zijn zich er vaak echt niet van bewust dat ze nog als ziek staan aangemeld. En sommige werkgevers maken te gemakkelijk misbruik van deze situatie."

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.