Logo
  • Nieuws
  • 26 oktober 2009
  • Manon Schuttrups

Opleidingsbudgetten vooralsnog buiten schot

Als er komend jaar in de arbeidsvoorwaarden wordt gesneden, sneuvelen achtereenvolgens de bonus, de winstdeling en de auto van de zaak. Maar als het aan de leidinggevenden ligt, blijft het opleidingsbudget vooralsnog buiten schot. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 600 leidinggevenden van Van Harte & Lingsma.

Beeld Opleidingsbudgetten vooralsnog buiten schot

Van de organisaties waarvan de opleidingsbudgetten voor het komende jaar bekend zijn, zegt bijna 60 procent het budget van 2009 in stand te houden. Een kleine groep verlaagt hun budget en een nog kleinere groep gaat juist verhogen. Dit geldt voor grote én kleine ondernemingen. “Bijna een derde heeft het budget nog niet heeft bepaald, maar tot nu toe blijkt dat leidinggevenden absoluut niet willen bezuinigen op de ontwikkeling van werknemers,” zegt Bob Hoogstra van opleidings- en trainingsbureau Van Harte & Lingsma.

 

Investeren in opleiding

Toch zijn de gevolgen van de crisis terug te zien. Ten opzichte van 2008 verhoogde 14,7 procent van de bedrijven dit jaar de opleidingsbudgetten. Voor 2010 wordt dit geraamd op slechts 5,7 procent. Hoogstra: “Organisaties proberen overal waar kan te bezuinigen. Tegelijkertijd hebben werknemers vaker zelf invloed op hun arbeidsvoorwaardenpakket. De vraag is dan of je een investering in jezelf ziet als ‘extraatje’ of als cruciaal onderdeel voor je ontwikkeling en loopbaan.” 67 procent van de medewerkers geeft aan de mogelijkheid tot het volgen van een opleiding zeer belangrijk te vinden.

 

Wel of geen tijd?

Door de crisis hebben organisaties soms minder werk, waardoor werknemers meer tijd hebben voor bijscholing. En 60,8 procent van de respondenten geeft inderdaad aan dat er dit jaar meer ruimte was voor persoonlijke ontwikkeling. “Toch verschilt dit sterk per organisatie,” zegt Hoogstra. “Werknemers moeten veelal juist een tandje bijzetten. Daarom worden in een derde van de bedrijven de opleidingsbudgetten voor 2009 niet opgemaakt.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.