Logo
  • Nieuws
  • 3 februari 2011
  • Miranda Panse

Jonge werknemer heeft broertje dood aan hiërarchie

Jonge werknemers hebben moeite met hiërarchische werkstructuren en willen zo veel mogelijk zelf beslissingen nemen. Dat blijkt uit de grenzeloze generatie op de arbeidsmarkt, een recent onderzoek naar de vraag hoe jongeren aankijken tegen werk, uitgevoerd door Motivaction in opdracht van uitzendorganisatie Manpower.

Beeld Jonge werknemer heeft broertje dood aan hiërarchie

Uit het onderzoek blijkt dat bijna 42 procent van de jongeren moeite heeft met het functioneren in een sterk hiërarchische organisatie en zelfs 86 procent vindt het noodzakelijk om zelf beslissingen te kunnen nemen. Dit komt doordat zij zijn opgegroeid in een ‘onderhandelingshuishouden’, waarin het kind mag meebeslissen over allerlei gezinszaken.

 

Hierdoor hebben jongeren moeite met hiërarchie op het werk. Ook zijn ze het gewend om veel complimentjes te krijgen en hierdoor hebben ze vaak moeite met kritiek incasseren.

Eigen baas

Jongeren vinden het ook belangrijk om op het werk eigen baas te zijn,zo vindt meer dan de helft van de ondervraagden. Ze hebben pas voldoening als het werk werkelijk bijdraagt aan het welzijn van anderen. Jonge werknemers vinden een feminiene manier van leidinggeven fijn: meer empatisch, minder directief. Ze denken vaak ook dat zij beter leiding kunnen geven dan hun baas; 55 procent wil dan ook later eigen baas zijn.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.