Logo
  • Partnerbijdrage
  • Achtergrond
  • 25 september 2023
  • Exact

Verwachte forse stijging wettelijk minimumloon (tot wel 30%) heeft enorme impact op het salarishuis

Alle werknemers van 21 jaar en ouder hebben in ons land recht op het wettelijk minimumloon. Om ervoor te zorgen dat dit in lijn blijft met de inflatie en de cao-lonen, stelt de overheid het minimumloon elk half jaar bij. Doorgaans is dit een stijging van enkele procentpunten, maar over de periode december 2022 – januari 2024 is de toename veel forser. Verwacht wordt een stijging van wel 30% bij een 40-urige werkweek. Voor werkgevers betekent dit een enorme uitdaging.

Beeld Verwachte forse stijging wettelijk minimumloon (tot wel 30%) heeft enorme impact op het salarishuis

Er is de laatste tijd veel te doen rondom het minimumloon. Allereerst heeft het kabinet per 1 januari 2023 het minimumloon verhoogt met meer dan 10% en per 1 juli is daar nog eens ruim 3% bij gekomen. Dit was nodig om de koopkracht van werknemers op peil te houden, gezien de hoge inflatie. Vakbonden willen dat het minimumloon nog verder wordt opgetrokken tot zeker €16,- per uur, om armoede tegen te gaan. Dit zou opnieuw een loonstijging van bijna 20% betekenen. Een procentuele verhoging die we nog nooit hebben gezien in Nederland.

Verdiep je als HR-professional in de komende wijzigingen en maak hier tijdig een plan voor

Van weekloon naar uurloon

Bovendien stappen we per 1 januari 2024 over op een minimumuurloon. Nu wordt het wettelijk minimumloon nog berekend op basis van een minimum weekloon. Voorheen maakte het niet uit of je 36, 38 of 40 uur per week werkte. Wie 40 uur werkt krijgt nu evenveel betaald als iemand die 36 uur werkt. Oneerlijk en onwenselijk en daarom trekt het kabinet dit per 1 januari aanstaande recht met de invoering van het wettelijk minimumuurloon.

Het minimumuurloon wordt straks gebaseerd op een 36-urige werkweek. Dus werk je 40 uur, dan krijg je per 1 januari 2024 een extra salarisverhoging, omdat die 4 uur dan wel uitbetaald worden. Concreet betekent dit dat iemand die 40 uur werkt tegen minimumloon in december vorig jaar nog €405,30 per week verdiende straks in januari €526,80 verdient. Een stijging van maar liefst 30 procent! Mochten de plannen van de vakbonden doorgaan, dan wordt dit zelfs €640,- per week.

Enorme consequenties voor werkgevers

Dit is uiteraard goed nieuws voor werknemers, maar voor werkgevers hebben deze ontwikkelingen een enorme impact. Als de lonen aan de onderkant fors stijgen heeft dit invloed op het gehele salarishuis. Ondernemers zullen namelijk ook genoodzaakt zijn om de andere lonen te verhogen om de verhouding in het bedrijf intact te laten. Voor heel veel banen en cao’s zullen dus nieuwe lonen en loonschalen bepaald moeten worden.

Daarnaast gaat het om een enorme kostenpost in tijden dat veel ondernemers het bedrijfsresultaat door de hoge inflatie toch al onder druk zien staan. De medewerkerskosten bedragen 30 tot 50% van de totale kosten van een onderneming. In dienstverlenende sectoren ligt dit percentage nog veel hoger. De verwachte ongekend hoge loonstijging zal voor veel werkgevers een uitdaging worden, zeker omdat veel ondernemers ook nog coronasteungelden moeten terugbetalen. Een faillissementsgolf is zeker niet ondenkbaar.

Een wijziging in het minimumloon is iets wat de gehele organisatie raakt en niet alleen de salarisadministratie. Verdiep je als HR-professional in de komende wijzigingen en maak hier tijdig een plan voor.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.