Logo
  • Nieuws
  • 28 februari 2024
  • Redactie HR Praktijk
  • Bron: Saxion Bron afbeelding: samenwerkingspartner Health2Work

Zijn mensen met fysiek belastend werk langer inzetbaar met een exo-skelet? Saxion en partners doen praktijkonderzoek

Werknemers met fysiek belastend werk, zoals stukadoors, lassers en zorgmedewerkers, verwachten bijna twee jaar minder lang te kunnen werken. Om mensen met dergelijk zwaar werk en reeds bestaande klachten langer inzetbaar te houden gaat Saxion samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen, Universiteit Twente en diverse praktijkpartners de inzet van zogenaamde exo-skeletten onderzoeken.

Beeld Zijn mensen met fysiek belastend werk langer inzetbaar met een exo-skelet? Saxion en partners doen praktijkonderzoek

Onder werknemers die fysiek belastend werk uitvoeren komen aandoeningen aan het bewegingsapparaat zeker na hun vijftigste vaker voor. Meer dan helft (57%) van hen ervaart klachten aan bijvoorbeeld arm, nek of rug. De verwachting is dat zij gemiddeld twee jaar minder werkzaam zullen zijn dan werknemers die geen fysiek belastend werk uitvoeren. Ziekteverzuim, chronische klachten en zelfs arbeidsongeschiktheid is niet alleen een persoonlijk maar ook een maatschappelijk probleem. In 2018 bleek 28% van al het ziekteverzuim in Nederland gerelateerd aan fysieke klachten, wat leidde tot 7 miljoen verzuimdagen en een kostenpost van 1,5 miljard euro voor werkgevers.

Fysiek belastend werk

Een (passief) exo-skelet heeft als doel om de fysieke arbeidsbelasting te verminderen. Het idee is om hiermee het behoud van werk of zelfs hervatting van werknemers, veelal met chronische spier- en gewrichtsaandoeningen, te faciliteren. Het project ‘EXOWOMDIS’ wil passieve exo-skeletten zodanig inzetbaar maken dat zij geschikt zijn ter ondersteuning van werknemers, veelal werkzaam in de beroepspraktijk. In dit onderzoek ligt de focus specifiek op vakmensen met fysiek belastend werk, denk aan mensen in de zorg, stukadoors en monteurs. Het doel is om middels een exo-skelet, hen langer te behouden voor de arbeidsmarkt.

Barrières en effecten uitwendig skelet

Een exo-skelet, ook wel uitwendig skelet, is een externe structuur die zorgt voor ondersteuning van het lichaam, met verende materialen kunnen krachten worden overgebracht van de ene naar de andere plek. Zo ondersteunt het de armen bij het omhoog bewegen of een gehele rug. Uit eerder onderzoek blijkt dat een exo-skelet daadwerkelijk iemands spieren ontlast, dit project wil als vervolg daarop de toepasbaarheid in de praktijk aantoonbaar maken en de barrières en effecten daarvan in kaart brengen.

André Bieleman, associate lector Gezondheidsbevordering bij Saxion: “Werknemers met fysiek belastend werk, zoals stukadoors, lassers en zorgmedewerkers, verwachten bijna twee jaar minder lang te kunnen werken. We zijn ambitieus, ons doel is om mensen met zwaar werk en reeds bestaande klachten langer inzetbaar te houden door de inzet van exo-skeletten én te achterhalen met welke factoren we hierbij rekening moeten houden.’’ 

Onderzoeksessies

Om het exo-skelet in de praktijk te kunnen inzetten, worden er bij diverse beroepen en werksituaties onderzoeksessies gepland. Hierbij worden ook werkgevers en interne arbo-adviseurs aangehaakt om zo een compleet beeld te krijgen op effecten als beweegpatronen, fysiek ongemak en mentale aspecten zoals acceptatie en weerstand. Ten slotte worden aspecten als bedrijfscultuur en ethische, juridische en kostenafwegingen in kaart gebracht.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.