Logo
  • Nieuws
  • 27 november 2013
  • Michelle Hollenberg

Helft leidinggevenden ziet niet op tegen beoordelingsgesprek

47 Procent van de leidinggevenden die de beoordelingsgesprekken afnemen dit jaar, geeft aan er niet tegenop te zien en het zelfs leuk te vinden om te doen. Bijna één derde (30 procent) van de leidinggevenden vindt het niet lastig om aan de gesprekken te beginnen, maar zien het wel als een tijdrovende verplichting. Slechts 8 procent ziet tegen de gesprekken op, zo meldt ISBW Opleiding & Training.

Uit het onderzoek – onder 533 respondenten – blijkt dat werknemers nog positiever zijn over de jaarlijkse beoordelingsronde. Maar liefst 88 procent ziet er niet tegenop.

Nieuwe aanpak

Leidinggevenden (31 procent) en werknemers (36 procent) delen dezelfde mening dat het vinden van de juiste toon het sterkste punt is van leidinggevenden tijdens het gesprek, gevolgd door het omzetten in concrete actieplannen (18 procent).

De helft (50 procent) van de respondenten, leidinggevenden en werknemers geeft aan een andere aanpak van het beoordelingsgesprek te willen. Maar liefst 46 procent denkt daar ook concreet over na.

Jos Kesseleer, innovatiemanager bij ISBW Opleiding & Training: ‘‘Het jaarlijkse beoordelingsgesprek zit al lange tijd ingebakken in het Nederlandse HR-beleid. We draaien er over het algemeen onze hand niet meer voor om. Zelfs de crisis heeft nauwelijks effect op de voorbereiding of de vrees voor het gesprek, blijkt uit ons onderzoek. Het roept de vraag op of er überhaupt nog ruimte is voor verbetering. Wellicht zijn de roep om verandering en de concrete gedachten die daarover worden gevormd daartoe een eerste aanzet.’’

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.