Logo
  • Nieuws
  • 1 december 2008
  • mr H. Moltmaker

Geen risicoaansprakelijkheid bij seksuele intimidatie

Een werknemer meldt zich ziek met psychische klachten als gevolg van seksuele intimidatie. Na twee jaar ziekte vraagt – en krijgt – de werkgever vergunning om de werknemer te ontslaan. Hij betaalt een beperkte vergoeding als compensatie. De werknemer neemt hiermee geen genoegen en claimt een bedrag van ongeveer 80.000 euro. Hoe ver moet de werkgever gaan in zijn zorgplicht?

Beeld Geen risicoaansprakelijkheid bij seksuele intimidatie

Een werkgever is verplicht om zorg te dragen voor de veiligheid op het werk. Deze zorgplicht ziet tevens toe op de bescherming van de werknemer tegen seksuele intimidatie.

 

Extra compensatie niet op zijn plaats

Er bestond in dit geval geen twijfel dat er sprake was van ernstige seksuele intimidatie, maar de werkgever heeft de overtreder direct geschorst, er was een vertrouwenspersoon en de werkgever heeft ook zijn best gedaan om de werknemer te re-integreren. Op grond van die omstandigheden vond de rechter (Haarlem 12 november 2008, LJN BG4499) extra compensatie niet op zijn plaats. Met andere woorden: er is geen sprake van een risicoaansprakelijkheid voor schade door seksuele intimidatie. 

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.