Logo
  • Nieuws
  • 17 juni 2011
  • Miranda Panse

Werknemer heeft het privé zakelijk druk

De grens tussen werk en privé vervaagt. Bijna 80 procent van de Nederlandse werknemers checkt buiten werktijd de zakelijke e-mail en reageert op zakelijke berichten. Dit blijkt uit onderzoek van Unique onder ruim 4000 respondenten.

Beeld Werknemer heeft het privé zakelijk druk

Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat steeds meer privézaken tijdens werktijd worden afgehandeld doordat men bijvoorbeeld te maken heeft met openingstijden van helpdesks. Nu blijkt wel dat een hoog percentage werknemers het geen probleem vindt buiten werktijd de zakelijke mail en social media bij te houden. Dit komt mede door de opkomst van social media als zakelijke tool, smartphones met mailtoepassingen en door Het Nieuwe Werken.

Vergoeding smartphone

Vergoedingen of verstrekkingen voor een internetaansluiting of een telefoon kunnen volledig vrij worden gegeven. Voorwaarde is dat de werknemer de internetaansluiting of telefoon structureel – voor meer dan 10% – zakelijk gebruikt. Hierbij is niet van belang of sprake is van een eerste of een tweede telefoon. Voor werknemers die de telefoon of internetaansluiting incidenteel meer dan 10% zakelijk gebruiken, is deze regeling niet van toepassing.

 

Als de internetaansluiting of de telefoon normaal gesproken voor minder dan 10% zakelijk wordt gebruikt, is de waarde van de vergoeding of verstrekking loon voor alle loonheffingen. De regeling voor internet en telefoon geldt niet voor mobiele apparaten met een computer- en telefoonfunctie waarvan de computerfunctie ook geschikt is voor langdurig gebruik. Smartphones vallen wel onder de telefoonregeling.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.