Logo
  • Nieuws
  • 13 juni 2008
  • Mariel Hovemann

Werkgevers: geen twee weken ‘geboorteverlof’

Een verplicht doorbetaald ‘geboorteverlof’ van twee weken voor vaders kost werkgevers te veel geld. Werkgevers en werknemers kunnen prima in onderling overleg tot afspraken komen. Dit schrijven MKB-Nederland en VNO-NCW in een brief aan de Tweede Kamer.

Beeld Werkgevers: geen twee weken ‘geboorteverlof’

Beide organisaties onderschrijven dat vaders een belangrijke rol hebben in de opvoeding en verzorging van hun kinderen. Het verplicht uitbreiden van een geboorteverlof voor vaders is volgens hen echter een oplossing voor een probleem dat helemaal geen probleem hoeft te zijn. In de praktijk reserveren toekomstige vaders voor de geboorte een aantal vakantie- of adv-dagen. Daarnaast wijzen de werkgevers op andere wettelijke en niet-wettelijke verlofmogelijkheden zoals ouderschapsverlof, kortdurend zorgverlof en kortverzuimverlof.

 

Eerder berichtte PriceWaterhouseCoopers het kraamverlof voor vaders uit te breiden. Bij het accountantsbureau krijgen vaders tien dagen bevallingsverlof. De nieuwe arbeidsvoorwaarden gelden vanaf 1 augustus voor bijna alle 5.000 Nederlandse werknemers van het bedrijf.

 

Vormen van verlof

Elke werkgever krijgt te maken met verzoeken van werknemers om onbetaald verlof. In elk geval heeft iedere werknemer van wie de arbeidsovereenkomst ten minste een jaar heeft geduurd een wettelijk recht op onbetaald ouderschapsverlof. Deze werknemer moet dan wel op hetzelfde adres wonen als een kind onder de acht jaar, waarvan hij duurzaam de verzorging en opvoeding op zich heeft genomen.

 

Ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof is onbetaald verlof, maar bij CAO kan van deze regel zijn afgeweken. Eventuele afspraken over het geheel of gedeeltelijk doorbetalen van ouderschapsverlof legt u vast in een aanvulling op de arbeidsovereenkomst.

 

Incidenteel onbetaald verlof

In de CAO of in de individuele arbeidsovereenkomst kunnen ook andere vormen van onbetaald verlof geregeld zijn. Ook zult u met incidentele verzoeken om onbetaald verlof worden geconfronteerd. Reden genoeg om een regeling te treffen over het incidenteel ‘kopen’ van verlofdagen. Dit kan al dan niet door het ‘verkopen’ van bovenwettelijke vakantiedagen. Als er afspraken worden gemaakt over individueel onbetaald verlof, is het goed dit in een aanvullende overeenkomst vast te leggen.

 

Download de tool Vormen van verlof voor een

Model aanvullende overeenkomst onbetaald verlof Modelovereenkomst tot het doorbetalen van het loon tijdens het ouderschapsverlof van de werknemer Regeling en procedure onbetaald verlof

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.