Logo
  • Nieuws
  • 16 augustus 2010
  • Mr. W.T.M. Uilhoorn, Uilhoorn & Fritse Advocaten

Werkgever aansprakelijk voor affinanciering pensioentoezegging

Als een werknemer met pensioen gaat, komt hij tot de ontdekking dat zijn pensioen lager is dan hem eerder was toegezegd omdat zijn ex-werkgever de pensioenpremies niet heeft afgefinancierd. Moet de werkgever het ontstane gat aanvullen?

Beeld Werkgever aansprakelijk voor affinanciering pensioentoezegging

Een werknemer is vanaf 1963 tot 1 juni 2001 bij de werkgever in dienst geweest. Op zijn salaris is iedere maand pensioenpremie ingehouden. In verband met een overgang van onderneming op 1 juni 2001 is de pensioenverzekering beëindigd en premievrij gemaakt. De werknemer krijgt van de pensioenverzekeraar in 2002 te horen dat zijn oudedagspensioen per jaar 11.838,14 euro bedraagt.

 

Overgang onderneming

Op 1 november 2008 gaat de werknemer met pensioen. Op dat moment blijkt dat zijn ouderdomspensioen slechts 8.794,35 euro per jaar bedraagt. De pensioenverzekeraar laat weten dat het lagere pensioen het gevolg is van het niet affinancieren van de pensioenpremies door zijn ex-werkgever.

 

Niet verjaard

De werknemer vordert van zijn ex-werkgever compensatie van de geleden schade door middel van het storten van een eenmalige koopsom. De kantonrechter beslist dat de vordering van de werknemer niet is verjaard. De werknemer is pas in 2008 met zijn schade bekend geworden, zodat op dat moment de verjaringstermijn van vijf jaar is gaan lopen. Als komt vast te staan dat de ex-werkgever niet heeft voldaan aan de premieafdracht, dan is hij tekort geschoten in wat tussen partijen is afgesproken. De ex-werkgever moet in dat geval de door de werknemer geleden schade vergoeden.

 

Kantonrechter Rotterdam, 26 april 2010 LJN: BN 2712

 

Bij een overgang van onderneming dient u zich als werkgever te houden aan wat u met de betrokken werknemers heeft afgesproken over hun pensioen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.