Logo
  • Nieuws
  • 15 december 2010
  • Lianne Bouman

Voortaan verplichte registratie uitzendbureaus

De Tweede Kamer kan in de eerste helft 2011 een wetsvoorstel verwachten waarin staat dat uitzendbureaus zich verplicht moeten registreren. Staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt eraan en wil hiermee het bestaan van malafide uitzendbureaus tegengaan.

Beeld Voortaan verplichte registratie uitzendbureaus

Het is de staatssecretaris een doorn in het oog dat een groot aantal malafide uitzendbureaus (naar schatting zo’n 5.00 tot 7.000) actief is. Deze houden er soms allerlei praktijken op na die het daglicht niet kunnen verdragen. Zo komt het voor dat zij uitzendkrachten uitbuiten door een groot deel van het loon in te houden en te gebruiken voor kosten van huisvesting, transport, verzekeringen en boetes. Voor inleners kan het werken met een onbetrouwbaar uitzendbureau tot grote problemen leiden. Immers, in verband met de keten- en inlenersaansprakelijkheid kan uw onderneming een forse rekening gepresenteerd krijgen als het uitzendbureau zijn zaken niet goed op orde heeft.

 

Stichting Normering Arbeid

Bonafide uitzendbureaus kunnen zich momenteel wel vrijwillig laten certificeren (SNA-keurmerk) bij de Stichting Normering Arbeid. Het wetsvoorstel behelst een registratieverplichting voor uitzendbureaus. Doel er van is dat malafide praktijken bij uitzendbureaus sneller kunnen worden opgemerkt en aangepakt. U kunt bij de Stichting Normering Arbeid het uitzendbureau checken waarmee u van plan bent in zee te gaan.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.