Logo
  • Nieuws
  • 27 oktober 2011
  • Mariel Hovemann

‘Veel autoregelingen zijn wurgcontracten’

De Vereniging Auto Van De Zaak heeft het afgelopen jaar 100 autoregelingen beoordeeld. In toenemende mate ziet de vereniging daarbij dat de kosten worden afgewenteld op de werknemer.

Beeld ‘Veel autoregelingen zijn wurgcontracten’

Het afgelopen jaar heeft de Vereniging Auto Van De Zaak meer dan 100 verschillende autoregelingen beoordeeld. De autoregelingen werden beoordeeld op 26 verschillende punten. Het eindresultaat is een cijfer van 0 tot 10. De autoregeling van Boskalis kwam daarbij met een 8,5 als beste uit de bus.

 

Gewogen autoregelingen

De Vereniging Auto Van De Zaak streeft naar ‘gewogen’ autoregelingen. Werkgevers en werknemers zijn er beiden bij gebaat om een eerlijke evenwichtige autoregeling te hebben. Dit voorkomt discussies, ergernis en dit helpt in de medewerkertevredenheid. Het is echter niet altijd goed in balans aldus de vereniging.

 

Eigen bijdrage

“Sommige autoregelingen zijn net wurgcontracten,” aldus Martin Huisman, voorzitter van de vereniging. “We zien in toenemende mate dat men denkt kosten te besparen door deze af te wentelen op de werknemer”. “Eigen bijdrages, eigen risico’s en afkoopregelingen bij uitdiensttreding komen steeds vaker voor. Sommige autoregelingen voldoen zelfs niet aan de wettelijke normen.”

 

Ondernemingsraad

De autoregeling van Boskalis is volgens de vereniging een uitzondering op de regel. De vereniging stimuleert ondernemingsraden om de autoregeling op de agenda te plaatsen bij het overleg met de werkgever.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.