Logo
  • Nieuws
  • 24 januari 2011
  • Lonneke Gillissen

Valt uw eerste loonstrookje dit jaar ook zo tegen?

Volgens berekeningen van loonstrookverwerker ADP gaan de 400.000 werknemers in de kleinmetaal en de bijna 400.000 bouwvakkers er dit jaar bij een gelijkblijvend brutoloon op achteruit. Het is dus nog maar de vraag of het eerste loonstrookje van 2011 mee- of tegenvalt voor werknemers. De salarisverwerker stelt dat de verhoging van de pensioenpremies hier de oorzaak van is.

Beeld Valt uw eerste loonstrookje dit jaar ook zo tegen?

In november meldde ADP nog dat werknemers er dit jaar netto op vooruit zouden gaan omdat de belastingen lager worden, maar op dat moment waren de nieuwe pensioenpremies nog niet doorgerekend. Op basis van de eerdere berekeningen zouden werknemers, afhankelijk van hun salaris, er zo’n zes tot ruim vijftien euro per maand beter op worden.

 

Toename loon zorg

Uit de nieuwe berekeningen wordt echter duidelijk dat werknemers in de bouw er ten opzichte van vorig jaar ruim dertien euro per maand op achteruit kunnen gaan. Voor degenen die in de kleinmetaal werken, zouden de nieuwe pensioenpremies kunnen betekenen dat ze een paar euro per maand minder gaan verdienen.

 

Naast een verslechtering van het inkomen voor deze beroepsgroepen, zijn er ook branches waar de lonen iets zullen toenemen zoals de zorg. Doordat de pensioenpremie in de zorg minder stijgt, zullen de werknemers in deze sector er ten opzichte van afgelopen jaar juist iets op vooruitgaan.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.