Logo
  • Nieuws
  • 14 april 2010
  • Gabor Mooij

Vakbond koppelt pensioenleeftijd aan levensverwachting

De FNV is voorstander van een flexibele pensioenleeftijd die kan verschillen tussen sectoren. Het pensioen van werknemers gaat dan in op een moment dat afhangt van de gemiddelde levensverwachting per sector. Zo melden het ANP en de Telegraaf.

Beeld Vakbond koppelt pensioenleeftijd aan levensverwachting

Een uitgangspunt van de FNV is volgens De Telegraaf dat werknemers bij 40 dienstjaar gemiddeld zo’n 20 pensioenjaren opbouwen. De vakbond wil het pensioen daarom twintig jaar voor de gemiddelde levensverwachting in een sector in laten gaan. Bij het verschuiven van de levensverwachting, schuift ook de pensioendatum op.

 

Werknemers die stoppen vóór de pensioendatum krijgen een lagere uitkering. Wie later met pensioen wil, krijgt een hoger bedrag. Mensen die langer leven dan de levensverwachting, krijgen in de FNV-plannen net als nu ook langer pensioen.

 

Flexibele pensioenleeftijd

De toenemende levensverwachting is een probleem. Het aanvullend pensioen dreigt onbetaalbaar te worden, omdat mensen steeds ouder worden. De vakbeweging overlegt met de werkgeversverenigingen om hiervoor een oplossing te zoeken. Bij de flexibele pensioenleeftijd gaat het volgens de FNV om een denkrichting, die overigens al wel aan de orde komt in de gesprekken met de werkgevers.

 

Tip: Personeel dat langer doorwerkt is voor u goedkoper dan het werven, inwerken en aannemen van nieuwe jongere medewerkers. Besteed daarom extra aandacht aan de gezondheid en scholing van uw oudere werknemers.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.