Logo
  • Nieuws
  • 25 maart 2009
  • Hans Moltmaker

Rechter staat all-in uurloon toe, mits werknemer vakantie krijgt

Albert Heijn heeft voor werknemers met een kleine parttimebaan een all-in loon ingevoerd. De vakbonden vonden dit in strijd met de CAO en de wet en vroegen een verbod aan de rechter. De rechter besliste dat als er goed toezicht wordt gehouden op het werkelijk en tijdig opnemen van vakantie, voldaan is aan de verplichting om een werknemer vakantie te laten genieten. De vakbonden beraden zich op hoger beroep.

Beeld Rechter staat all-in uurloon toe, mits werknemer vakantie krijgt

Vakantie mag volgens de wet niet worden afgekocht gedurende het dienstverband. Vakantie is van (maatschappelijk) belang voor werknemers om bij te komen van het werk. Ook parttime werknemers hebben minimaal recht op vier maal de overeengekomen arbeidsduur per week vakantie.

 

Omdat deze werknemers (zeker bij supermarkten) dit werk vaak doen als bijbaan of als vakantiewerk, nemen zij vakantie wanneer zij dit willen door eenvoudig in die periode niet te werken. Dat betekent dat het toekennen van vakantiedagen in de praktijk weinig zinvol is voor een werkgever.

 

Toezicht

De oplossing die door Albert Heijn is gekozen is praktisch, want dit betekent dat er alleen een (hoger) salaris wordt betaald. Zolang de organisatie er vervolgens op toeziet dat er inderdaad vakantie wordt opgenomen door haar werknemer, handelt zij formeel volgens de wet, aldus de rechter.

 

Tip 

In beginsel is een werkgever verplicht om een werknemer betaalde vakantie te laten opnemen. Als er sprake is van korte parttimers kan een all-in loon worden betaald, zolang een werkgever maar zorgt dat de werknemer wel vakantie geniet.

  

Kantonrechter Haarlem, 13 maart 2009, LJN BH 5921

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.