Logo
  • Nieuws
  • 15 december 2009
  • Mr. K.P.D. Vermeulen, GMW Advocaten

Recht op vakantiedagen geldt voor hele ziekteperiode

Een zieke werknemer krijgt salaris én bouwt gedurende maximaal zes maanden vakantiedagen op. Dus een werknemer die één jaar ziek is, bouwt volgens de Nederlandse wet over een half jaar vakantiedagen op. De Europese rechter oordeelt  echter dat deze Nederlandse regeling in strijd is met Europees recht.

Beeld Recht op vakantiedagen geldt voor hele ziekteperiode

Volgens het Europese Hof van Justitie bouwt een zieke werknemer tijdens de hele ziekteperiode vakantiedagen op. Overigens gaat het dan om de wettelijke vakantiedagen en niet de bovenwettelijke. Dus: een fulltime werknemer die contractueel recht heeft op 25 vakantiedagen en één jaar ziek is, bouwt volgens het Europese recht tijdens dat ziektejaar wettelijke 20 vakantiedagen op.

 

Vakantiedagen tijdens ziekte

Voor de Nederlandse rechter vordert een werknemer die twee jaar ziek was betaling van twee keer 20 vakantiedagen. De Nederlandse rechter in deze zaak erkent de Europese regel, maar wijst de vordering toch af. Een werknemer kan zich namelijk volgens andere Europese rechtspraak niet rechtstreeks op zo’n Europese uitspraak beroepen. De rechter vindt dat de Nederlandse wetgever nu aan zet is om de Nederlandse wet over vakantieopbouw tijdens langdurige ziekte aan te passen aan die recente Europese uitspraak.

 

Gerechtshof Amsterdam 10 november 2009, LJN: BK4648

 

Tip: Als de Nederlandse vakantieregeling in lijn wordt gebracht met de Europese regels leidt dit tot grote(re) stuwmeren van vakantiedagen. Een werknemer kan alleen betaling van die opgebouwde vakantiedagen vragen bij het einde van de arbeidsovereenkomst en mits deze nog niet verjaard zijn. Vooralsnog doen werkgevers er verstandig aan een voorziening te treffen voor mogelijke claims van langdurig zieke werknemers.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.