Logo
  • Nieuws
  • 3 maart 2009
  • Lianne Bouman

Pensioenen: collectief en individueel combineren

Heeft u een collectieve pensioenregeling? En staat die onder druk? Toch blijkt uit het promotieonderzoek van Jiajia Cui voor de Universiteit van Tilburg dat deze vorm van risicodeling veel oplevert.

Beeld Pensioenen: collectief en individueel combineren

Cui onderzocht de voor- en nadelen van collectieve en individuele pensioenregelingen. De kredietcrisis, vergrijzing en nieuwe boekhoudregels zetten wereldwijd pensioensystemen onder druk. Pensioenverstrekkers zoeken een oplossing in afschaffing van het collectieve karakter. Individuele regelingen of herverdeling van de risico's over gepensioneerden, werknemers en sponsor zouden daarvoor in de plaats moeten komen.

 

Combinatie regelingen

Cui pleit ervoor de krachten van beide soorten regelingen te combineren. Goed georganiseerde risicodeling over generaties via een collectieve regeling kan meer opleveren dan individueel pensioensparen. Deze vorm van risicodeling zou dus behouden moeten blijven, en zelfs versterkt moeten worden.

 

Individueel pensioen

De kracht van individuele systemen is volgens de onderzoekster de afstemming op de behoeften van de deelnemers, maar in de praktijk ondervinden de meeste werknemers grote problemen met het nemen van spaar- en beleggingsbeslissingen over hun levensloop. Cui komt met een aantal eenvoudige regels, waarmee een optimaal beleggingsbeleid nagebootst wordt. Deze eenvoudige spaarregeling houdt rekening met relevante omstandigheden in de levensloop, waaronder de aanschaf van een eigen huis in de eerste arbeidsjaren en de kosten van gezondheid tijdens de oude dag. Dit levert volgens Cui meer op dan een leeftijdsonafhankelijke regeling.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.