Logo
  • Nieuws
  • 20 juni 2011
  • Miranda Panse

Oudere mannen plegen vaker bedrijfsfraude

Plegers van bedrijfsfraude zijn voornamelijk oudere mannen die langer dan tien jaar in dienst zijn. Vaak zit de fraudeer in het hogere management of is hij werkzaam in de directe omgeving van de bestuurders. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG op basis van internationaal onderzoek bij 350 ondernemingen waar fraude is gepleegd.

Beeld Oudere mannen plegen vaker bedrijfsfraude

Bijna één op de vijf fraudes wordt gepleegd door het hogere management en ruim een kwart van de delicten door mensen in de directe omgeving van het bestuur. Het aantal fraudegevallen waarbij managers betrokken waren is fors toegenomen. Vier jaar geleden was dit nog 11 procent.

 

Nederlandse organisaties

KPMG onderzocht alleen omvangrijke fraudegevallen. In Europese ondernemingen ging het gemiddeld om bedragen van 1 miljoen dollar die werden weggesluisd. Bij de vijf Nederlandse gevallen die werden onderzocht lag dit gemiddelde op 1,5 miljoen dollar.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.