Logo
  • Nieuws
  • 9 november 2009
  • Lianne Bouman

Nieuwe wet zorgverlof: calamiteitenverlof blijft in stand

De regelingen voor kortdurend zorgverlof gaan op de schop. Minister Donner van Sociale Zaken wil in 2010 met een nieuw wetsvoorstel komen dat de modernisering van verlof en arbeidstijden zal regelen. Werkgeversorganisatie VNO-NCW juicht de stroomlijning van de verlofregelingen toe, maar is het niet helemaal eens met de uitwerking van de beleidsnota.

Beeld Nieuwe wet zorgverlof: calamiteitenverlof blijft in stand

VNO-NCW vindt het in de eerste plaats belangrijk dat een eventuele wijziging niet leidt tot hogere lasten. In de plannen van Donner is geen sprake van nieuwe verlofsoorten, verlofrechten of uitbreiding van betaald verlof, dus dat is volgens de werkgevers positief. Zij vinden het terecht dat het kabinet een langer betaald zorgverlof voor vaders met pasgeboren kinderen niet haalbaar acht. Minder positief is volgens de werkgevers dat Donner weinig oog heeft voor de verlofpraktijk.

 

Opname vakantiedagen

Zo vindt VNO-NCW het jammer dat minister Donner in zijn voorstel het calamiteitenverlof in stand houdt, aangezien het een verlofvorm is die werkgevers en werknemers in de praktijk zelf regelen, eventueel met opname van vakantiedagen. De werkgevers benadrukken dat bij de opname van verlof de werkgever altijd het laatste woord moet hebben.

 

Redelijke termijn

Bij calamiteiten- en ander kortdurend zorgverlof moet de werknemer het opnemen van het verlof zo spoedig mogelijk (zo mogelijk vooraf) aan de werkgever melden onder opgave van reden. De duur van het verlof moet in verhouding staan tot de aard van het noodgeval en de hoeveelheid privéverplichtingen die dat met zich meebrengt. Soms volstaan enkele uren, soms zijn een paar dagen nodig. Het is het beste dat tussen werknemer en werkgever overleg plaatsvindt over wat een redelijke termijn is.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.