Logo
  • Nieuws
  • 25 november 2008
  • Lianne Bouman

Nieuw besluit pensioenen en loonstamrechten

Werknemers kunnen voortaan ook pensioen opbouwen als zij met verlof zijn. Dat heeft staatssecretaris De Jager van Financiën in een geactualiseerd beleidsbesluit kenbaar gemaakt Het geactualiseerde beleidbesluit bevat nog enkele goedkeuringen op het gebied van pensioenopbouw.

Beeld Nieuw besluit pensioenen en loonstamrechten

Het besluit is een verzamelbesluit over pensioen en loonstamrechten, dat vooral ingaat op het begrip dienstjaren en pensioengevend loon, pensioenopbouw bij eigen beheer en op overgangsrecht voor prepensioenen en overbruggingspensioenen. Het nieuwe besluit bevat verduidelijkingen en op een aantal onderdelen nieuw beleid.

 

Dienstjaren

Dienstjaren tellen voor de jaarlijkse opbouw van de pensioenaanspraken, voor de inkoop van oude jaren en voor de AOW-inbouw. De hoofdregel voor een ouderdomspensioen is dat alleen pensioen kan worden opgebouwd over de dienstjaren die daadwerkelijk bij de pensioentoezeggende werkgever zijn doorgebracht. Perioden van verlof tellen mee als dienstjaren zolang de dienstbetrekking voortduurt. Als het loon in de verlofperiode nihil of aanzienlijk lager is dan gebruikelijk, blijft de verlofperiode wel (gedeeltelijk) buiten beschouwing.

 

Pensioengevend loon

In het besluit is verduidelijkt dat het fiscale loon het uitgangspunt is voor het pensioengevend loon. De staatssecretaris heeft meer dan voorheen duidelijk gemaakt dat tot het pensioengevend loon ook wordt gerekend:

- loon in geld, waaronder ook de vergoeding van de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet en de werkgeversbijdrage levensloopregeling voor werknemers die niet aan de levensloopregeling deelnemen;

- loon in natura, met uitzondering van het voordeel ter zake van een auto van de zaak;

- eindheffingsbestanddelen die individualiseerbaar zijn, waaronder ook het spaarloon.

 

Cafetariaregeling

Een andere goedkeuring uit het besluit heeft betrekking op de cafetariaregeling, waarbij de werknemer keuze met betrekking tot zijn arbeidsvoorwaarden heeft. Hij kan meestal kiezen tussen loon in geld, loon in natura, kostenvergoedingen of vrije tijd. Bij inruil van zijn loon in geld gaat in beginsel zijn pensioengevend loon omlaag, wat kan leiden tot omvangrijke administratieve aanpassingen. De Jager keurt nu goed dat onder door hem gestelde voorwaarden de verlaging van het pensioengevend loon achterwege kan blijven.

 

Het besluit is op 25 september 2008 in werking getreden. Per dezelfde datum zijn de eerdere besluiten ingetrokken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.