Logo
  • Nieuws
  • 7 april 2010
  • Lianne Bouman

Nederland tegen harmonisering verlof en pensioen

Minister Donner is wars van één Europese regeling voor zwangerschapsverlof of pensioenen. Dat zou volgens de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nadelig zijn voor Nederland. Hij vindt dat Nederland zijn eigen sociale zekerheidsstelsel binnen de EU dient te behouden.

Beeld Nederland tegen harmonisering verlof en pensioen

Binnenkort debatteert Brussel over de plannen voor het gelijkschakelen van sociale zekerheidssystemen. Donner vindt dat daarmee onvoldoende recht wordt gedaan aan de economische, historische en culturele verschillen tussen de EU-lidstaten. "De noodzaak om de sociale stelsels te harmoniseren zorgt in sommige lidstaten voor een verlaging van de normen en in andere juist voor een overbelasting van de economie," aldus Donner in het Financieele Dagblad.

 

Verlening zwangerschapsverlof

Harmoniseren kan volgens de minister nadelige gevolgen hebben voor ons land. Zo zou het Europese voorstel om zwangerschapsverlof te verlengen en ook vaders een dergelijk verlof te geven, een half miljard euro kosten. Onnodig vindt Donner, omdat ons land als ouderschapsverlof kent. Volgens de minister heeft de EU wel gemeenschappelijke doelen nodig, maar moet er ruimte zijn voor een eigen invulling per lidstaat. "Diversiteit is geen teken van zwakte, maar van kracht,"  zei hij.

 

Houdbaarheid pensioenstelsels

Donner maakt zich ook zorgen over de houdbaarheid van de pensioenstelsels. Bezuinigen op de pensioenen zou leiden tot ernstige sociale onrust, terwijl anderzijds door de vergrijzing van de bevolking de oudedagsvoorziening onbetaalbaar dreigt te worden. Ook op dit punt ziet Donner Europese harmonisatie niet als een oplossing.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.