Logo
  • Nieuws
  • 6 februari 2009
  • Gabor Mooij

Minder ziekteverzuim bij betere secundaire arbeidsvoorwaarden

Landen met goede secundaire arbeidsvoorwaarden kennen minder ziekteverzuim onder jonge talenten. Zo blijkt uit het jaarlijkse internationale arbeidsvoorwaardenonderzoek ‘Top Werkgevers’ van CRF.

Beeld Minder ziekteverzuim bij betere secundaire arbeidsvoorwaarden

In Nederland (vier procent) is jong talent duidelijk minder ziek dan in België (acht procent) of Duitsland (twaalf procent). Er lijkt een relatie te zijn met de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Zo heeft 55 procent van de hoger opgeleide Duitsers een mobieltje van de zaak tegen 94 procent van hun Nederlandse collega’s. Verder is het bij 81 procent van de Nederlandse werkgevers mogelijk een sabbatical op te nemen. In Duitsland kan dit maar bij 44 procent van de werkgevers en in België bij 66 procent.

 

Geen pensioen

Op pensioengebied bieden Duitse werkgevers ook beduidend minder. Eén op de vier werkgevers in Duitsland heeft geen pensioenregeling voor het personeel. Dit is in Nederland twee procent en in België vijf procent. Op één punt hebben Duitse werknemers het beter voor elkaar. Ze hebben meer flexibiliteit qua werktijden. Het is bij 90 procent van de Duitse bedrijven mogelijk om tussen 8.00 en 9.30 te beginnen. In Nederland kan dit slechts bij 26 procent van de werkgevers en in België bij 33 procent.

 

Tip

Uit onderzoek blijkt dat secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een mobieltje of een laptop van de zaak het verantwoordelijkheidsgevoel en de betrokkenheid van werknemers bij hun werk sterk vergroot. Dit heeft een positief effect op het verzuim. Daarnaast stimuleert u er telewerken mee. Dat kan bijvoorbeeld ook handig zijn als werknemers vaak in de file staan of vaak afspraken buiten de deur hebben. De mogelijkheid tot telewerken is ook handig als een werknemer door ziekte niet de deur uit kan, maar toch nog thuis wat werk kan doen. 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.