Logo
  • Nieuws
  • 14 februari 2011
  • Miranda Panse

Minder vrije dagen voor senioren?

Ouderen krijgen minder extra vrije dagen. Alleen de vrije dagen en de vrijstellingen voor nachtwerk die ertoe bijdragen dat werknemers gezond hun pensioen halen, blijven bestaan. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit een concept akkoord tussen vakbonden en werkgevers.

Beeld Minder vrije dagen voor senioren?

Door deze seniorendagen zijn ouderen duurder dan jongeren en verkleinen ze daarom hun kans op werk. Het geld dat door de afschaffing van deze dagen wordt bespaard, is te gebruiken voor maatregelen om werknemers langer te laten doorwerken. Hierover zijn de vakbeweging en de werkgevers het eens geworden in hun onderhandelingen over een akkoord over de verhoging van de pensioenleeftijd.

In 2020 is het de bedoeling dat de pensioen- en AOW-leeftijd wordt verhoogd naar 66 jaar; vervolgens wordt deze gekoppeld aan de stijging van de leeftijdsverwachting. Ook zal de AOW-uitkering ieder jaar toenemen met de daadwerkelijke loonstijging.

Triobaan

FNV Bondgenoten is onlangs begonnen met de introductie van de zogenoemde triobaan. De triobaan houdt in dat drie werknemers samen twee banen vervullen. In principe verdient de 55-plusser 66,7 procent van zijn oude loon. Maar doordat hij zijn seniorendagen inlevert en met zijn twee collega’s afspraken maakt over de volledige bezetting in de zomervakantie, kan hij dit percentage verhogen tot 85 procent van zijn oude salaris. Om dit aantrekkelijk te houden voor werknemers, komt er tevens een individuele scholingspot. Voor oudere werklozen willen de sociale partners stages en leerbanen introduceren.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.