Logo
  • Nieuws
  • 22 februari 2011
  • Lianne Bouman

Langer bevallingsverlof bij couveusekind?

Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het voornemen het zwangerschaps- en bevallingsverlof aan te passen. Hierdoor hebben moeders van wie de baby niet direct na de geboorte mee naar huis kan, toch voldoende bevallingsverlof om thuis voor het kind te zorgen.

Beeld Langer bevallingsverlof bij couveusekind?

De aanpassing betreft moeders met te vroeg geboren baby’s of baby’s die na de geboorte een tijd in het ziekenhuis moeten blijven. Dit schrijft de minister aan de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC). De VOC had bij de minister aandacht gevraagd voor ouders in deze situatie.

 

Zwangere werkneemsters kunnen in de huidige situatie vier tot zes weken voor de uitgerekende datum stoppen met werken (zwangerschapsverlof). Zij hebben daarna tien tot twaalf weken, afhankelijk van het aantal weken dat zij voor de bevalling blijven werken, bevallingsverlof. In totaal telt het zwangerschaps- en bevallingsverlof 16 weken.

 

Zelfstandigen

Deze regeling geldt ook voor zelfstandigen. Het bevallingsverlof duurt minimaal tien weken voor het lichamelijke herstel van de bevalling en verzorging van het pasgeboren kind.

 

Het huidige zwangerschaps- en bevallingsverlof stelt de nieuwe moeders met een couveusekind vaak niet in staat tien weken thuis voor hun baby te zorgen; het kind verblijft een deel van de tijd immers in het ziekenhuis. Donner vindt het uit oogpunt van de bescherming van de gezondheid van moeder en kind belangrijk om de regeling in de Wet arbeid en zorg (WAZO) zo aan te passen, dat ook in deze gevallen de moeder voldoende bevallingsverlof heeft om thuis voor het kind te zorgen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.