Logo
  • Nieuws
  • 22 augustus 2011
  • Lianne Bouman

Kinderopvang in bedrijven loopt terug

De aangeboden bedrijfskinderopvang is tussen 2010 en 2011 gedaald van 21 procent naar 11 procent. Dit blijkt uit onderzoek van CRF Institute onder 50 grote Nederlandse bedrijven. Naast flexibele werktijden bieden werkgevers werknemers in ruil daarvoor ook de mogelijkheid tot thuiswerken.

Beeld Kinderopvang in bedrijven loopt terug

Bedrijven bieden ouders vaker flexibele werktijden aan in plaats van kinderopvang in het bedrijf zelf. Daarmee verdwijnt kinderopvang steeds vaker uit de secundaire arbeidsvoorwaarden van veel bedrijven.

 

Een voorbeeld hiervan is IBM Nederland. Het bedrijf heeft geen kinderopvangfaciliteiten, maar biedt de werknemer flexibele werktijden. In de praktijk zijn bij IBM veel mensen dan ook pas om 10.00 uur op het werk, zijn ze tussen 15.00 uur en 16.00 uur met de kinderen bezig en gaan zij daarna weer aan het werk.

 

Sabbaticals

De geboden arbeidsvoorwaarden spelen een belangrijke rol bij het aantrekken en behouden van talent, zo komt uit onderzoek naar voren. Er blijken grote overeenkomsten te zijn tussen de secundaire arbeidsvoorwaarden die topwerkgevers in Europa hun medewerkers bieden. Sabbaticals, een bijdrage in de ziektekostenverzekering en mobiliteitsvergoedingen behoren tot de populairste arbeidsvoorwaarden.

 

Wel zijn er in 2011 verschillen waar te nemen ten opzichte van eerdere jaren; dit blijkt eveneens uit onderzoek van CRF Institute. Zo is het aanbod van sabbaticals in de afgelopen jaren het sterkst toegenomen. Waar in 2009 slechts 54 procent van de topwerkgevers dit aanbood aan personeel, is dat percentage in 2011 gestegen tot maar liefst 82 procent. Nederland torent hierin zelfs ver uit boven het Europees gemiddelde, met 95 procent.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.