Logo
  • Nieuws
  • 17 februari 2009
  • Tom Dobber

Hoeveel mantelzorgers heeft u in dienst?

Bijna de helft (45 procent) van de werkende mantelzorgers vertelt zijn collega’s niets over zijn zorgtaken. Dit blijkt uit onderzoek van Werk & Mantelzorg onder 511 werkende Nederlanders. Daarnaast blijkt dat ruim tweederde niet op de hoogte is van de mogelijkheden die zijn werkgever biedt om werk met mantelzorgtaken te combineren.

Beeld Hoeveel mantelzorgers heeft u in dienst?

Bijna de helft van de werkende mantelzorgers vindt mantelzorg een privéaangelegenheid en verzwijgt hun zorgtaken op het werk. Bijna eenderde (32 procent) van de mantelzorgers moet zijn werk echter meerdere keren per jaar plotseling onderbreken voor mantelzorgtaken.

 

Collega’s juist vol begrip

Ruim driekwart van de Nederlandse werknemers (76 procent) vindt dat mantelzorg en werk gecombineerd moet kunnen worden. 78 Procent is dan ook van mening dat de mogelijkheden om mantelzorg met werk te combineren opgenomen moeten worden in de arbeidsvoorwaarden. Bijna 60 procent van de Nederlandse werknemers overweegt, indien een naaste in de toekomst hulpbehoevend wordt, zorgtaken te combineren met werk. Meer dan de helft daarvan hoopt dat de werkgever daar de ruimte voor biedt.

 

Tips voor een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid

 

  • Maak de combinatie werk en mantelzorg bespreekbaar binnen uw organisatie
  • Zoek naar flexibele maatwerkoplossingen die passen bij uw organisatie en de behoeften van uw medewerkers (thuiswerken, flexibele werktijden)
  • Zorg voor implementatie binnen uw organisatie, zodat ook in de toekomst werknemers er gebruik van kunnen maken

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.