Logo
  • Nieuws
  • 13 mei 2009
  • Lianne Bouman

Help, ik kan het vakantiegeld niet uitkeren!

Mei is de maand waarin u het vakantiegeld doorgaans moet uitbetalen. Het kan zijn dat die betalingsverplichting u door het economische ontij als een zwaard van Damocles boven het hoofd hangt. Wat kunt u doen?

Beeld Help, ik kan het vakantiegeld niet uitkeren!

 

Over het brutoloon dat een werknemer in een jaar heeft verdiend, moet de werkgever in mei wettelijk minimaal acht procent vakantiegeld betalen. Eerder uitbetalen mag. Maar hoe zit het als u het vakantiegeld belooft later uit te keren, omdat u nu platzak bent? U zult van zeer goeden huize moeten komen om het verplichte vakantiegeld na mei uit te keren.

Voortgang bedrijf

Werknemers kunnen in principe het vakantiegeld proberen op te eisen. Bent u echter in staat om uw werknemers ervan te overtuigen dat uitbetaling van vakantiegeld de voortgang van het bedrijf bedreigt, dan zijn zij waarschijnlijk geneigd een paar maanden op hun geld te wachten. Beroepen zij zich op hun rechten, dan lopen zij immers het risico hun baan te verliezen.

Tip

Leg uw werknemers uit dat -mocht uw bedrijf failliet gaan- zij de vakantiegelduitkering waarop zij recht hebben niet mislopen. Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) neemt in dat geval de loondoorbetalingplicht van u over, en daar valt ook het gemiste vakantiegeld onder. Overigens zult u ook de loonheffingsgevolgen van een latere betaling van het vakantiegeld moeten meewegen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.