Logo
  • Nieuws
  • 23 september 2008
  • Mariel Hovemann

Donner ziet AOW na 40 gewerkte jaren niet zitten

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) ziet weinig in het Groenlinks-plan om de AOW-leeftijd te koppelen aan het arbeidsverleden.

Beeld Donner ziet AOW na 40 gewerkte jaren niet zitten

Donner wil vooralsnog niets aparts regelen voor de oudere generatie werknemers die door het zware werk dat ze van jongs af aan hebben gedaan voor hun 65e aan het einde van hun loopbaan zitten. Hij wil ze niet uitzonderen van de heffing die ouderen met een aanvullend pensioen boven de circa 18.000 euro straks moeten betalen, als ze voor hun 65e stoppen met werken. Volgens de minister bieden de huidige regels voldoende ruimte om te sparen voor vroegpensioen.

 

Donner voelt weinig voor het plan van Groenlinks omdat het volgens hem mensen die minder dan veertig jaar hebben gewerkt raakt. Bijvoorbeeld vrouwen die kiezen voor de zorg voor hun kinderen en werklozen.

 

Daarnaast vraagt de minister zich af of het wel verstandig is om de grens te trekken bij veertig gewerkte jaren, gezien de toenemende levensverwachting. Donner pleit er dan ook voor ervoor te zorgen dat mensen zoveel mogelijk op een gezonde manier doorwerken. Werknemers met een zwaar beroep zouden niet veertig jaar hetzelfde werk mogen doen. In de bouw gebeurt het vanwege de personeelsschaarste al dat werknemers tijdig ander werk krijgen aangeboden en zonodig worden omgeschoold. Ook kunnen nieuwe technieken zwaar werk lichter maken, aldus Donner.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.