Logo
  • Nieuws
  • 6 november 2009
  • Gabor Mooij

Deeltijdpensioen wint aan populariteit

Een meerderheid van de Nederlanders overweegt om in hun laatste werkjaren met deeltijdpensioen te gaan. Slechts negen procent van de bevolking is bereid om langer door te werken na hun 65e zo blijkt uit onderzoek van TNS Nipo.

Beeld Deeltijdpensioen wint aan populariteit

Grote pensioenverzekeraars zoals Achmea en Aegon denken dat het deeltijdpensioen de komende jaren erg in trek raakt. Dit meldt het Nederlands Dagblad.

 

Lager pensioen

Deeltijdpensioen houdt in dat werknemers aan het einde van hun loopbaan minder gaan werken en tegelijk een deel van hun pensioen laten ingaan. Hierdoor is geen sprake van een grote daling van hun inkomen. Een werknemer met deeltijdpensioen kan bijvoorbeeld op zijn 62ste twee dagen per week minder gaan werken. Voor die twee dagen gaat dan zijn deeltijdpensioen gelden. Dit betekent wel dat hij een lager pensioen krijgt na het bereiken van de AOW-leeftijd.

 

Prepensioenregeling

De financiering van een deeltijdpensioen vindt plaats vanuit de door de werknemer opgebouwde pensioenaanspraken. Deeltijdpensioen is al mogelijk, maar komt nog nauwelijks voor. De huidige generatie zestigplussers kan namelijk nog gebruik maken van VUT- of prepensioenregelingen. Deze twee soorten regelingen verdwijnen binnen enkele jaren geheel.

 

Deeltijdpensioenregeling

Een van de grotere pensioenverzekeraars, Aegon, komt per 1 januari 2010 met een deeltijdpensioenregeling. Werknemers van bedrijven die Aegon als pensioenuitvoerder hebben kunnen straks simpel uitrekenen of deeltijdpensioen voor hen aantrekkelijk is. Eigen onderzoek van Aegon laat zien dat 83 procent van de mensen vindt dat de ideale pensioenleeftijd onder de 65 ligt en 56 procent zegt te willen stoppen ‘zodra het kan’.

 

AOW-gat

Ook andere grote pensioenverzekeraars zoals Nationale-Nederlanden, Zwitserleven en Achmea werken aan deeltijdpensioenregelingen of bieden die al aan. Verzekeraars verwachten ook dat er door de verhoging van de AOW- en de pensioenleeftijd naar 67 jaar vraag komt naar hele nieuwe pensioenproducten. Dat kunnen bijvoorbeeld verzekeringen zijn die het pensioen- en AOW-gat (deels) opvullen als werknemers voor hun 67ste willen stoppen. 

 

Tip

Vanwege de vergrijzing krijgt u er steeds meer mee te maken dat u ouder personeel in dienst houdt of in dienst neemt. Om doorwerken voor oudere werknemers aantrekkelijk te maken, kunt u hen bijvoorbeeld net als jongere medewerkers scholing (blijven) aanbieden. Ook functiewisselingen of variatie in het werk maken doorwerken aantrekkelijk voor uw oudere personeel. Verder vinden oudere werknemers het belangrijk dat ze passend betaald worden voor het werk dat ze doen en dat u ze flexibiliteit biedt qua werktijden en werklocatie. Daarnaast willen ze vaak graag in deeltijd werken en willen ze graag werken voor een werkgever die ze geen fysiek zwaar werk (meer) laat doen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.