Logo
  • Nieuws
  • 19 juli 2012
  • Eliza van den Anker

BTW-voordeel zakelijke auto na vijf jaar

De forfaitaire BTW-bijtelling voor privégebruik van de auto van de zaak wordt verlaagd voor auto’s die langer dan vijf jaar in gebruik zijn. Deze maatregel werkt terug tot 1 juli 2011. Dit maakte het ministerie van Financiën bekend.

Beeld BTW-voordeel zakelijke auto na vijf jaar

Nu.nl meldt dat ondernemers die gebruikmaken van de forfaitaire regeling hierdoor nog maar 1,5 procent van de catalogusprijs bij hoeven te tellen in plaats van 2,7 procent. Dit kan honderden euro's per jaar schelen.

 

Ondernemers die hun bedrijfsauto privé gebruiken (of hun personeel de bedrijfsauto privé laten gebruiken) moeten aan het eind van het jaar BTW afdragen ter compensatie van het privégebruik. Zij kunnen hiervoor gebruikmaken van een forfaitaire regeling.

 

BTW aftrekken

De versoepeling is volgens het minsterie voordelig voor ondernemers die de BTW over de aanschaf van de auto konden aftrekken. Ondernemers die geen BTW over de aanschaf van de auto konden aftrekken, mochten al gebruikmaken van het lagere percentage van 1,5 procent.

Overigens is het saillainte dat woonwerkverkeer in een zakelijke auto in dit geval (voor de omzetbelasting) als privégebruik worden gezien (ook in bijvoorbeeld een bestelbus), terwijl het voor de inkomstenbelasting (en daarmee de fiscale bijtelling) als zakelijk verkeer telt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.