Logo
  • Nieuws
  • 8 oktober 2008
  • mr. W.T.M. Uilhoorn

Betaald zorgverlof voor operatie partner?

Een werknemer heeft recht op kortdurend zorgverlof voor de noodzakelijke verzorging van een zieke partner of inwonend kind. Noodzakelijk betekent dat de zorg door de werknemer moet worden verleend en niet op andere wijze kan geschieden. Uitgangspunt voor het verlenen van het verlof is dat de wederzijdse belangen van werkgever en werknemer moeten worden afgewogen.

Beeld Betaald zorgverlof voor operatie partner?

De werknemer werkt als beveiliger en vraagt verlof aan in verband met een buikwandcorrectie van zijn partner. De werkgever verleent dit verlof. Later ontstaat een discussie of dit ten koste van de vakantiedagen van de werknemer moet gaan of dat het loon moet worden doorbetaald aangezien het onder kortdurend zorgverlof valt.

 

Medische noodzaak

De Kantonrechter Haarlem (9 juli 2008, JAR 2008, 11, LJN: BD7280) vindt dat de werknemer door zijn handelen te weinig rekening heeft gehouden met de belangen van de werkgever. Het betreft een operatie waarvoor geen medische noodzaak bestaat. Daarnaast heeft de operatie op zeer korte termijn plaatsgevonden, terwijl dat ook op een later tijdstip had gekund. Hierdoor heeft de werknemer de kans laten lopen om op andere wijze in de zorg van partner en kinderen te voorzien. De vordering van de werknemer voor kortdurend zorgverlof wordt dan ook afgewezen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.