Logo
  • Nieuws
  • 4 maart 2010
  • Gabor Mooij

Alleen een extreem relaxte vakantie maakt vakantieganger gelukkiger

Vakantiegangers zijn niet per definitie gelukkiger dan thuisblijvers. Alleen mensen die een hele relaxte vakantie hebben gehad, voelen zich daardoor echt beter. Dit vertelt onderzoeker Jeroen Nawijn van de Erasmus Universiteit in het AD.

Beeld Alleen een extreem relaxte vakantie maakt vakantieganger gelukkiger

Nawijn onderzocht onder 1530 Nederlandse volwassenen het effect van vakanties. Hij keek met name naar geluksverschillen op lange termijn tussen vakantiegangers en mensen die nergens heen gaan. Volgens Nawijn werden de onderzochte vakantiegangers het gelukkigst van de voorbereiding van hun reis. “Beter twee keer een week op vakantie dan eenmaal twee weken”, aldus Nawijn.

 

Geluksgevoel

Als vakantiegangers eenmaal terug zijn dan is er geen verschil in geluksgevoel tussen hen en de thuisblijvers. Behalve dan als de vakantietijd extreem ontspannend was. Dan houdt volgens Nawijn een licht toegenomen gevoel van geluk nog twee weken aan. Het gelukseffect is helemaal verdwenen na acht weken.

 

Tijd nemen

Geef uw collega’s en uzelf de mogelijkheid om nog even na te genieten van een vakantie. Het tijd en ruimte maken voor het vertellen van vakantieverhalen en ernaar luisteren, stimuleert u en uw medewerkers op een positieve manier. Daarnaast pakken werknemers hun dagelijkse werk sneller weer op als ze hun vakantie-ervaringen hebben kunnen delen dan als dat niet het geval is.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.