Logo
  • Nieuws
  • 5 januari 2010
  • mr. E.S. Glaser, 2blegal Advocaten

All-in uurloon vooralsnog toegestaan

Werknemersvakbonden CNV en FNV dagen Etos, Gall & Gall en Albert Heijn voor de rechter om het all-in uurloon dat zij voor bepaalde werknemers hanteren te laten verbieden. Volgens de vakbonden is dit in strijd met de wet en de toepasselijke cao’s. De rechter stelt de bonden niet in het gelijk.

Beeld All-in uurloon vooralsnog toegestaan

Het all-in uurloon bevat: het basisuurloon, de opgebouwde ADV-uren, de opgebouwde vakantietoeslag, de loonwaarde van de opgebouwde vakantiedagen en het pro rato vaste deel van de jaarlijkse winstuitkering.

 

De vier werkgevers hebben voor werknemers met een dienstverband van minder dan 48 uur per vier weken dan wel minder dan 12 uur per week een all-in uurloon ingesteld. De vakbonden zijn van mening dat dit in strijd is met de cao’s en met het wettelijke recht om vakantie te kunnen opnemen. De vakantiedagen zijn namelijk al in het uurloon opgenomen en uitbetaald.

 

Geen spoedeisend belang

De vakbonden verliezen het kort geding dat ze hebben aangespannen. Het Hof wijst de grieven tegen het kort geding-vonnis af. De rechter is van mening dat de cao’s zich niet verzetten tegen het all-in uurloon en dat de vakbonden geen spoedeisend belang hadden, omdat de vordering deels toeziet op een wijze van verloning die al jarenlang praktijk is.

 

Recht op vakantie

Het Hof is wel van mening dat het uitbetalen van de loonwaarde van opgebouwde vakantie mogelijk op gespannen voet staat met het recht op vakantie, maar dat het in dit geval gaat om zeer lage bedragen zodat de uitbetaling voorafgaand aan het daadwerkelijke opnemen van vakantiedagen geen reële invloed heeft op de mogelijkheid effectief vakantie te genieten.

 

Het Hof vindt dat in een bodemprocedure vragen aan het Europese Hof van Justitie gesteld moeten worden of het all-in loon niet in strijd is met de Europese wetgeving met betrekking tot het recht op vakantie.

 

Hof Amsterdam, 27 oktober 2009, JAR 2009/104

 

Het aantal vakantiedagen moet worden afgestemd op de deeltijdwerker. Dit kan eenvoudig door het standaardmodel voor de voltijdse arbeidsovereenkomst te gebruiken en het aantal vakantiedagen aan te geven dat overeenkomt met het aantal te werken uren.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.