Logo
  • Nieuws
  • 10 februari 2012
  • Lianne Bouman

Aftrek pensioenpremies straks deels aan diggelen

De aftrekbaarheid van pensioenpremies is in 2014 in een aantal gevallen niet meer mogelijk. Voor de fiscus wordt de pensioenleeftijd in 2014 verhoogd van 65 naar 67 jaar, waardoor de aftrekbaarheid van pensioenpremies wordt beperkt en werkenden vanaf 2014 jaarlijks minder nieuwe pensioenrechten opbouwen.

Beeld Aftrek pensioenpremies straks deels aan diggelen

De Tweede Kamer is hiervan door minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op de hoogte gesteld.

 

Pensioenleeftijd verhogen

Met zijn voorstel veegt Kamp het eerdere plan om in het Witteveenkader de pensioenleeftijd in twee stappen te verhogen - in 2013 naar 66 jaar en in 2015 naar 67 jaar - van tafel. Het doorvoeren van een hogere pensioenleeftijd in het belastingregime in één keer is makkelijker voor pensioenuitvoerders. Hierdoor is het wetsvoorstel ‘Verhoging pensioenleeftijd, extra verhoging AOW en flexibilisering ingangsdatum AOW’ beter uitvoerbaar. Ook is er voldoende ruimte om de deelnemers tijdig te informeren. Ook gaat Kamp in op het verzoek van het Verbond van Verzekeraars om een publieke regeling te treffen voor bestaande arbeidsongeschikten en nabestaanden.

 

Nota van wijziging

Voor de aanpassing van de pensioenleeftijd zal Kamp een nota van wijziging indienen. Deze nota zal nog een aantal aanpassingen van het wetsvoorstel bevatten. Deze aanpassingen zijn:

  • het eerder opnemen van de flexibele AOW voor bijstandsgerechtigden wordt een vrijwillige keuze;
  • bij een actuarieel neutrale omzetting van bestaande pensioenaanspraken in aanspraken op basis van de nieuwe pensioenrichtleeftijd, is een overschrijding van de wettelijke maxima voor ouderdomspensioen in zoverre toegestaan;
  • de voorziene fiscale wijzigingen per 1 januari 2013 en 2015 gelden per 1 januari 2014.

 

Gevolgen voor de schatkist

Het gevolg voor de schatkist van Kamps nieuwe plan is dat de overheid in 2013 niet de geplande bezuinigingen van € 400 miljoen op het belastingvriendelijke regime kan incasseren. Daar staat tegenover dat de verhoging naar 67 één jaar naar voren wordt gehaald. Zaken zouden op de langere termijn tegen elkaar kunnen worden weggestreept. Er moet nog worden bekeken wat het betekent voor de korte termijn en de begrotingsregels.

 

Tip

Kamerbrief richtlijn verhoging pensioenleeftijd 2014.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.