Logo
  • Nieuws
  • 14 februari 2011
  • Miranda Panse

Zzp’ers doen het liefst rechtstreeks zaken

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) doen het liefst rechtstreeks zaken met opdrachtgevers, zonder dat er partijen structureel tussen zitten. Toch is de zzp’er wel te spreken over het eenmalige loon dat soms wordt uitgekeerd bij geslaagde bemiddeling. Dit blijkt uit onderzoek van bemiddelaar RulersGroup onder bijna 600 Nederlandse zzp’ers.

Beeld Zzp’ers doen het liefst rechtstreeks zaken

Zzp’ers zien dus graag dat er niet wordt bemiddeld door een intermediair. Wat zzp’ers weten te waarderen is de beloning voor het aandragen van collega-zzp’ers bij opdrachtgevers. De reden dat zzp’ers liever geen bemiddelaars willen, moet gezocht worden in de hoek van de kwaliteit. Zzp’ers vinden namelijk dat bemiddeling botst met het leveren van kwaliteit, aldus RulersGroup.

 

Ook vinden de zzp’ers de marges van de intermediairs te hoog voor het werk dat ze verrichten.  Zzp’ers vinden de kwaliteitsaspecten zeer belangrijk. Wat ook belangrijk wordt bevonden is de gedragscode en geverifieerde referenties en documenten zoals Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) en diploma’s.

Vrijheid om samen te werken

Alle samenwerkingsvormen worden als positief ervaren door de zzp’ers. Wat zzp’ers ook als positief ervaren is dat zij de vrijheid hebben om te kunnen samenwerken met wie ze maar willen. Andere factoren die als plezierig worden ervaren zijn deelname aan netwerkconcepten, exclusiviteit in netwerkconcepten, meedenken over de koers van het netwerkconcept en ondersteuning bij het gezamenlijk meedoen aan openbare aanbestedingen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.