Logo
  • Nieuws
  • 4 september 2008
  • Arzu Kokeng

Zen en yoga opnemen in cao’s?

Werknemers die regelmatig mediteren, hebben, volgens vakbond Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak, minder problemen met stress. Met opname van het recht op meditatie in de collectieve arbeidsovereenkomst zijn zowel werknemers als werkgevers gebaat. De bonden zijn een zes maanden durend onderzoek onder honderd werknemers gestart dat in oktober eindigt, zo meldt Arboprtaal.nl.

Beeld Zen en yoga opnemen in cao’s?

De mogelijkheid die de bonden werknemers willen bieden, behelst twintig minuten meditatie per dag tijdens werkuren.

 

150 euro per medewerker

“De deelnemers krijgen elke training een lezing, volgen een zenmeditatie en eindigen met het gezamenlijk drinken van een kopje thee”, legt bestuurder Lizelotte Smits van CNV Publieke Zaak uit. “Door deze bijeenkomsten herkennen ze stress eerder en doordat ze minder oordelen, reageren ze er ook makkelijker op.” De kosten, die als arbeidsvoorwaarde voor rekening moeten komen van de werkgever, worden geraamd op zesduizend euro per drie maanden voor maximaal vijftien werknemers, zegt Smits. Bij doorrekening komt dat neer op ongeveer 150 euro per maand per medewerker.

 

Hoge arbeidsproductiviteit laag ziekteverzuim

Ook werkgevers staan open voor de suggestie van mediteren onder werktijd, zegt cao-onderhandelaar Herman Waagmeester van werkgeversorganisatie MOgroep, samen met de bonden opdrachtgever van het onderzoek. “Meditatie verhoogt de arbeidsproductiviteit van werknemers en verlaagt het ziekteverzuim. Een van de deelnemers vertelde mij: ik heb nog steeds problemen met mijn manager, maar ik heb er geen last meer van.”

 

Mentale fitness

Met de uitkomsten van de studie willen de vakbonden in de cao-onderhandelingen aantonen dat niet alleen werknemers, maar ook werkgevers baat hebben bij ‘mentale fitness’ op werkvloer. Werkgeversorganisatie VNO-NCW en grote bedrijven als IBM en Nuon bieden al meditatietrainingen aan voor werkgevers en werknemers.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.