Logo
  • Nieuws
  • 20 oktober 2009
  • mr H. Moltmaker, Marxman Advocaten

Werkgever verantwoordelijk voor duidelijkheid contract

Een werkgever zegt de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met een werknemer voortijdig op. De werknemer claimt dat er geen (geldige) tussentijdse opzegmogelijkheid is opgenomen in het contract. De kantonrechter vindt de woorden in de overeenkomst niet duidelijk genoeg en de werkgever moet tot aan het einde van het contract betalen.

Beeld Werkgever verantwoordelijk voor duidelijkheid contract

Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan alleen voortijdig worden opgezegd als dit schriftelijk tussen partijen is overeengekomen en allebei de partijen de overeenkomst kunnen opzeggen. Onduidelijke bewoordingen in een overeenkomst tussen een werkgever en een werknemer komen meestal voor rekening van de werkgever. In dit geval was er wel een bepaling over voortijdige beëindiging opgenomen, maar de bepaling was niet goed geformuleerd. De rechter rekende dit de werkgever aan. De overeenkomst was derhalve niet rechtsgeldig opgezegd en de werkgever moest doorbetalen.

 

Tussentijds opzegbeding

Het opnemen van een tussentijds opzegbeding is ook van belang als een werkgever aan de kantonrechter ontbinding vraagt van de arbeidsovereenkomst. Op grond van de kantonrechtersformule zal de rechter namelijk in beginsel het salaris over de resterende duur van de overeenkomst als vergoeding aan de werknemer toekennen als er geen opzegmogelijkheid in een bepaalde tijd overeenkomst is opgenomen. Dit kan dus een kostbare zaak zijn als het contract nog een tijd zou doorlopen.

 

Kantonrechter Eindhoven, 1 oktober 2009, nog geen LJN

 

Tip

Bij het afsluiten van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is het verstandig om een tussentijdse opzegmogelijkheid op te nemen. Formuleer de bepaling alleen wel goed, anders moet er toch tot het einde van het contract worden betaald.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.