Logo
  • Nieuws
  • 15 augustus 2011
  • Manon Schuttrups

Werkgever moet meer rekening houden met ‘moderne’ vader

Mannen worden belemmerd in hun zorg en aandacht voor de kinderen, doordat veel werkgevers er nog altijd van uit gaan dat de zorg van de kinderen bij de moeders ligt. Ondanks dat de 'moderne' vader graag meer voor zijn kinderen zou zorgen, werkt ruim negentig procent van hen nog net zoveel uren als in de periode voordat ze kinderen kregen. Bij de moeders is dat zestig procent.

Beeld Werkgever moet meer rekening houden met ‘moderne’ vader

"Ze zien nog steeds de man als degene die alleen maar het geld verdient," aldus Joan Ferrier, directrice van E-Quality, het kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit.

 

Ferrier geeft aan dat de tijd is aangebroken om het dominante denkpatroon van het moederschapsideaal te doorbreken. E-Quality onderzoekt hoe mannen en vrouwen werk en zorg het beste kunnen combineren. "Er is in Nederland nog een flinke weg te gaan," aldus Ferrier, "omdat er wel allerlei maatregelen zijn die ervoor zorgen dat vrouwen minder kunnen gaan werken, maar er zijn weinig maatregelen voor mannen."
 

Het Nieuwe Werken voor vaders

Het kenniscentrum is van mening dat parttime werken, thuiswerken en Het Nieuwe Werken toegankelijker gemaakt moet worden voor mannen, en dat het kraamverlof voor mannen moet worden uitgebreid van twee dagen naar twee weken.

 

Ferrier: "Vaders zijn al weer aan het werk voordat ze weten hoe ze een luier moeten verschonen. De overheid kan hieraan bijdragen door de tijden van consultatiebureaus, crèches en overheidsloketten te verruimen."

 

Wetsvoorstel aanpassen werkuren

Het wetsvoorstel van minister Henk Kamp van Sociale Zaken dat ervoor moet zorgen dat werknemers de uren van hun werkweken makkelijker kunnen aanpassen, is een stap in de goede richting volgens E-Quality. Ferrier: "Als er ruimte is voor flexibele werktijden, maak je het makkelijker voor werknemers om arbeid en zorg te combineren. Daardoor blijven mensen makkelijker op de arbeidsmarkt en je krijgt er een productievere en gelukkigere werknemer voor terug."

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.